Papa II. Tawadros

Paskalya ayinleri askıya alındı

Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi, yeni koronavirüsün yayılmasını önleme tedbirleri kapsamında Paskalya kutlamaları dolayısıyla yapılacak olan ayinlerin askıya alınma süresinin uzatıldığını duyurdu.

Geçen ay kiliselerin kapatılmasını ve ülke genelinde ayinlerin durdurulması çağrısı yapan kilise, kararın II. Tavadros başkanlığında yapılan bir toplantıda Perşembe günü alındığını açıkladı.

Facebook’tan  yayınlanan açıklamada, “Kıpti Ortodoks Kilisesi’nin en önemli etkinliklerinden biri sayılan Kutsal Hafta ayinleri de dahil olmak üzere, kiliselerdeki bütün faaliyetlerin askıya alınma süresinin salgın bitene kadar uzatılmasına karar verildiği” ifadelerine yer verildi.

Kutsal Hafta ayinleri, bu yıl 19 Nisan’da Katolik Paskalya’sından bir hafta sonra Ortodoks topluluğu tarafından kutlanacak olan Paskalya Pazarı’ndan önce yapılıyor.

Kilise sözcüsü Boulos Haim, alınan bu önlemlerin “benzeri görülmemiş ve tarihi” olduğunu ifade etti.

Mısır’daki kiliseler yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle 21 Mart itibariyle kapatıldı ve virüsün yayılmasını önlemek için iki hafta boyunca bütün kitlesel ayinleri ve diğer dini faaliyetleri askıya aldı.

Perşembe günü alınan bu kararla birlikte, bu önlemler bir sonraki duyuruya kadar askıya alındı.

Kipti Hristiyanlar, Ortadoğu’nun Müslüman olmayan en büyük topluluğu ve 100 milyon nüfuslu Sünni Müslüman Mısır halkının yaklaşık yüzde 10-15’ini oluşturuyorlar.

Arab News