Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad

Riyad ve Cidde ve birçok şehirde tam sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Riyad, Cidde ve Dammam dahil olmak üzere birçok şehirde tam sokağa çıkma yasağına geçildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığında görevli bir kaynak konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Suudi Arabistan’ın koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede gösterdiği çabalar çerçevesinde, ilgili sağlık birimlerinin tavsiyelerini uygulayarak, alınan önlemlerin ve ihtiyati tedbirlerin seviyesini yükseltmek ve vatandaşlar ile ülke sakinlerinin sağlık ve güvenliklerinin korunması amacıyla Riyad, Tebuk, Dammam, Zehran, Hefuf kentleri ile Cidde, Taif, Katif ve Hubar illerinde giriş ve çıkış yasağının yanında bir sonraki duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verildi.”

Kaynak, yasak dönemi içerisinde kamu ve özel sektörde hayati öneme sahip alanlarda işlerine devam etmesi istenen çalışanların giriş ve çıkış yasağından muaf olacağını belirtti. Aynı zamanda -minimum düzeyde- vatandaşların ikamet ettikleri mahalleler içerisinde sadece sağlık ve yiyecek gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaları için 06.00 ile 15.00 saatleri arasında evlerinden çıkmalarına izin verilecek.

Bakanlık açıklamasında: “Bu dönemde virüs bulaşma oranını en aza indirmek için yerleşim yerlerinde arabalar ile seyahat ederken araç içerisinde sürücü haricinde sadece bir kişinin bulunmasına izin veriliyor. Aynı zamanda sağlık tesisleri ve eczaneler, gıda ürünleri satan mağazalar, benzin istasyonları, gaz istasyonları, bankacılık hizmetleri, bakım ve imalat, su tesisatı, elektrik ve havalandırma tesisatı, su dağıtım hizmetleri ve sıhhi tesisat gibi alanlar dışında herhangi bir ticari faaliyetin yapılması yasaktır. İçişleri Bakanlığı içerisinde yasaktan muaf tutulan sektörlerin faaliyetlerini belirli aralıklarla gözden geçiren ve kendi değerlendirmelerine göre sürekli yenileyen uzman bir komite bulunuyor” ifadeleri kullanıldı.

İçişleri Bakanlığı çocukları salgından korumak için zorunlu durumlar dışında yetişkinlerden başka kimsenin sokağa çıkmaması yönünde uyarıda bulundu. Bakanlık aynı zamanda vatandaşlara gıda, ilaç ve diğer istisna ürün ve hizmetler için akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla kargo hizmetlerini kullanmaları çağrısında bulundu.

Bakanlık, alınan bu önlemlerin virüsün yayılmasını engelleme kapsamında geldiğini ve bu uygulamaların ilgili sağlık birimleri tarafından sürekli değerlendirmeye tabi tutulduğunun altını çizdi. Bakanlık, herkesi bireysel sorumluluklarını yerine getirmeye, talimatlara uymaya ve karantina kararlarına bağlı kalmaya davet etti.

Şarkul Avsat