Wenfei Tong yazdı: Kuşların aşkı

Wenfei Tong, Bird Love (Kuşların aşkı) kitabında cilveleşme, yumurtaları korumak için yuva inşa etme ve yavru yetiştirmeye kadar kuş dünyasında var olan bütün aşamaları inceleyerek çiftleşme yöntemlerini bizlere anlatıyor.

Princeton Üniversitesi Yayınlarının internet sayfasında yer alan bir yorumda, “İbikli jakana gibi bazı kuş türleri, tüm çocuk bakımı için erkeklere güvenmesinin, guguk kuşu ve Balkılavuzugiller gibi diğer kuş türlerinin yumurtalarını büyütmeleri için başkalarının yuvalarına bırakmalarının nedenlerini anlatıyor” ifadeleri yer alıyor.

TEK EŞLİ VE ÇOK EŞLİ KUŞ TÜRLERİ

Bazı kuşlar çift taraflı farklı kuşlarla çiftleşmeye izin veriyor: Hem erkek hem de dişi dağ bülbülleri, mümkün olduğunca çok sayıda partnerle çiftleşerek çok sayıda yavru yetiştiriyor. Diğer kuş türleri için, yavrularının hayatta kalmasını sağlamanın tek yolu uzun süreli tek eşlilik.

Kitap, kuşların ne kadar seksi olduklarını göstermek için kullandıkları taktikler de dahil olmak üzere, ilk başlarda bir eş bulduklarından emin olmalarını sağlayan çeşitli yolları da bizlere anlatıyor.

Bazı kuşlar, eş bulabilmek için dans ediyor ya da eş olarak uygun olduklarını göstermek için dolaşıyor. Diğer kuşlar yuva inşa becerileri ile bir partner çekiyor.

Arab News