Koronavirüs ya maymunlara bulaşırsa?

Endonezya’daki Borneo Orangutan Yaşam Vakfı, orangutanlarını koronavirüsten korumak için önlemler alıyor.

Vakıf, ziyaretçilere kapılarını kapattı ve personele enfeksiyonu yaymaması için tıp uzmanlarıyla aynı önlemleri almasını söyledi. Personel şimdi orangutanlarla çalışırken maske ve koruyucu eldiven giyiyor.

COVID-19’un insanlardan hayvanlara geçip geçmediği henüz bilinmiyor, ancak New York’taki bir kaplanın yapılan test sonucunda pozitif çıkması düşünülünce vakfın herhangi bir şansı olmadığı sonucu ortaya çıkıyor (Maymunların insan DNA’sıyla yüzde 97 oranında aynı özelliklere sahip olduğu gerçeği de unutulmamalı). Çünkü daha önce, Ebola salgını hem gorillere hem de şempanzelere bulaşmıştı.

Vakfın veterineri Agus Irwanto ‘’Teyid edilmiş doğrudan bulaşma vakaları olmadı, ancak orangutan bakım görevlilerimiz için maske ve dezenfektan sıkıntısı diğer sorunlara neden oldu’’ diye konuşuyor.

Öte yandan vakıftan yapılan açıklamada, ‘’Rehabilitasyon merkezlerimizdeki insanlar bu yeni önlemlere uyum sağlamak için çok çalışırken, orangutanlar her zamanki hayatlarını sürdürüyorlar’’ denildi.

Dünyadaki diğer hayvanat bahçeleri de maymun ve maymun popülasyonlarını korumak için çeşitli önlemler aldı. Fransa Ulusal Hayvanat Hahçesi’ndeki bakıcılara gorillerden ve şempanzelerden uzak durmaları söylenirken, Afrika ülkesi Gabon’da turistlerin büyük tür maymunları ziyaret etmeleri yasaklandı.

Esquire Middle East