Suudi Arabistan’da borçlu kişiler hapis cezasına çarptırılmayacak

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, özel hak davalarında borçlu kişilerin hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin nihai yargı kararlarının ve adli emirlerin uygulanmasının askıya alınmasını ve söz konusu kararlara göre hapse atılan kişilerin geçici olarak derhal serbest bırakılmasını emretti.

Karar, çocukların boşanmış ebeveynlerinden birini ziyaret etmesine imkan tanıyan nihai yargı hükümlerinin uygulanmasının, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele komitesi tarafından pandeminin yol açtığı istisnai koşulların sona erdiğinin açıklanmasına kadar askıya alınmasını da içeriyordu.

Diğer taraftan Adalet Bakanı ve Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Velid bin Muhammed es-Samani, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın vatandaşlarını ve ülke sakinlerini korumak için gösterdiği cömertliği takdir etti. Söz konusu karar koronavirüs salgınını önlemek, ülke içerisinde herkesin güvenliğini sağlamak ve insan sağlığına öncelik vermek için hükümetin gösterdiği çabaların bir parçası olarak geldi.

Samani hapis kararlarının duyurusunun internet üzerinden anında yapıldığını ve mahkumların cezalarının kaldırıldığını ifade ederken, kararın uygulanması için ilgili taraflara gerekli bilgilendirmenin yapıldığını söyledi. Aynı şekilde çocukların ebeveynlerinden birini ziyaret etmesine ilişkin hükümlerin de internet üzerinden askıya alındığını ve ilgili taraflara yazılı olarak bu kararın bildirildiğini vurgulayan Samani, Riyad yönetimine, vatandaşların ve ülke sakinlerinin güvenliği adına atmış olduğu adımlardan ötürü teşekkür etti.

Şarkul Avsat