Altın 7 senenin en yüksek seviyesinde

ABD’de işsizlik maaşı başvurularındaki artışın devam etmesi ve FED’in ekonomiyi desteklemek için adımlar atması nedeniyle güvenli liman haline gelen altın son yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Vadeli altın sözleşmeleri,  koronavirüs pandemisiyle darbe alan piyasaların riskli alanlarına FED’in perşembe günü açıkladığı destek içeren 2.3 trilyon dolarlık ek yardım paketinin ardından yüzde 4.2 civarında bir artış yaşadı. Paketin açıklanması, ABD’de işsizlik maaşı başvurularının arttığını gösteren verilerin açıklanmasıyla birlikte geldi.

FED’in yardım paketinden sonra ABD hisse senetlerinde artış yaşanmasına rağmen yatırımcılar, ekonominin ilerleyen dönemlerde daha da yavaşlamasına karşı sigorta olarak gördükleri altına yöneldi. Bu da altının 2012’den bu yana en yüksek seviyede kapanmasına neden oldu. Para piyasalarında yaşayan bu değişimler ve düşük borçlanma maliyetleri faiz ödemesi olmayan altına olan ilgiyi artırdı. ABD’nin Hazine tahvillerinin faizi dün düştü.

Standard Chartered Plc değerli metaller analisti Suki Cooper, “Daha önce benzeri görülmemiş oranlardaki mali teşvikler, negatif faizli tahviller ve uzun bir süre düşük kalacak faizler, güvenliğe ve kaliteye yükselmeye devam edecek” dedi.

Haziran vadeli altın işlemleri, Ekim 2012’den bu yana en yüksek kapanış fiyatı olan New York’taki Comex’te ons başına yüzde 4.1 artışla 1.752.80 dolara yükseldi. Metal, Paskalya nedeniyle kısalan haftada yüzde 6,5 arttı. Spot altın ise yüzde 2.2 yükselerek ons başına 1,681.94 dolara tırmandı.

New York vadeli kontratlarının fiyatı ile Londra spot altın fiyatı arasındaki fark hala yüksek ve bu durum gelecekte arz daralmasına ilişkin endişelerin sürdüğünü gösteriyor. Yatırımcılar güvenli liman olarak altına yöneliyorlar, ancak koronavirüsün yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerden dolayı altın sevkiyatında da aksamalar yaşanacağı konusunda endişeye sahipler.

Kısıtlama tedbirlerinin ne zaman sona ereceğine dair belirsizlik bayilerin lojistik risklerle karşı karşıya olduğuna dair spekülasyonları artırıyor. piyasada nispeten zayıf olan likidite de fiyatların değişmesini daha kötü bir hale getirebilir.

Peter Thomas, Chicago merkezli banker Zaner Group’un kıdemli başkan yardımcısı. Thomas, “İnsanlar fiziki pazarda prim ödüyor ve bence bu vadeli işlemlere dönüşüyor. İnsanlar için şu an altın satın almak güvenli bir sığınak İnsanlar korkuyor” diyor.

Comex borsasına göre, New York’ta bol miktarda altın var. Vadeli işlem sözleşmelerinde teslim edilebilecek stoklar, yaklaşık 4.4 milyon ons ile on yıl içindeki en yüksek seviyelerindeler.

Kontrata dayalı olarak Nisan ayında potansiyel teslimat için gerekli olan altın miktarı olan 81 bin 100 ons ile karşılaştırılıyor.  Ayrıca, Comex tarafından takip edilen toplam stoklar 17 milyon ons’un üzerinde rekor seviyede.

INTL FCStone’da EMEA ve Asya pazar analizleri başkanı Rhona O’Connell, “Pazarın kendisi zayıf değil, hayır, azalan sevkiyatın dışsal şokuyla uğraşıyor. İnsanları vadeli işlemlerde kısa  vadeli pozisyonlara girme konusunda gerginleştiren durum metali, altını hareket ettirememek” diye konuştu.

The National