“Daha güzel bir Aden” projesinden 130 bin kişi yararlandı

Üç ay devam etmesi planlanan, Suudi Arabistan tarafından yürüten Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı ikinci haftasına girdi. Programın geçici başkent Aden’de yürüttüğü “Daha güzel bir Aden” kampanyası kapsamındaki temizlik ve çevre sağlığı çalışmaları aktif ve kararlı bir biçimde devam ediyor.

Programla ilgili yapılan bir açıklamaya göre, “Daha güzel bir Aden” kampanyası, sokaklar ve yollarda biriken atıkların kaldırılması çalışmalarında ileri bir aşamaya ulaştı.100’den fazla çalışma noktasında 2 bin 857 metreküpe varan çöp kaldırıldı ve yapılan temizlik çalışmalarından yaklaşık 130 bin Yemen vatandaşı yararlandı.

Kampanya planlamasına göre 8 ilçede 90 gün süreyle devam edecek kampanyadaki 9 bin metreküp hedefi aşıldı. Sadece el-Burayka ilçesinde 17 günde çıkarılan atık miktarı 9 bin 744 metreküpe ulaştı.

“Daha Güzel bir Aden Kampanyası”, ikinci haftasında, Şeyh Osman ve et-Tevahi ilçelerini hedef aldı. İlçelerin bazı ana caddeleri ve bir kısım mahallelerinin kapanmasına ve vatandaşların yürümesine engel olan yağmur suları tahliye edilirken sel sularının geride atıklar, çöp ve atık yığınları temizlendi.

Vilayetteki geniş çaplı atık ve kalıntıya rağmen, Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması 129 nakliye çalışmasıyla 126 bin tondan fazla çöp kaldırmayı başardı. Programın ekipman ve makineleriyle kat ettiği toplam mesafe 5 bin kilometreyi aştı.

Suudi Arabistan tarafından yürüten Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı’nın mekanizmaları ve ekipmanları, katılımcı tüm ekiplerin yanı sıra Aden Temizlik ve Geliştirme Fonu ile işbirliği içinde Aden’i güzel ve sağlıklı bir görünüme kavuşturma yönündeki tüm hedeflerine ulaşmak için çalışıyor. Program, geçici başkent Aden’e yakın zaman önce yağan şiddetli yağmurlar sonrasında maruz kaldığı yağmur ve sel suyunun 625 bin litresini tahliye etmenin yanı sıra, ağaçların sulanması için tedarik ettiği suyun toplam miktarı 30 bin litreye ulaştı.

“Daha güzel bir Aden” Kampanyası, esas olarak vilayetteki Yemen vatandaşlarının salgın ve hastalıklardan etkilenmesini önleyerek genel halk sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Kampanya ekipleri, kampanya çalışmalarında yer alan işçiler ve katılımcıların eldiven ve maske takmalarını sağlayarak tüm sağlık önlemlerini alıyor.

Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı, Hijyen ve Çevre Sağlığı Kampanyası aracılığıyla şehri estetik güzelliğine yeniden kavuşturarak mahalleler ve yollardaki görsel çarpıklıkları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kampanya, Aden’deki Temizlik Fonu ile işbirliği içerisinde, 3 ay içinde 8 ilçedeki Şeyh Osman, el-Mansure (Abdulaziz), el-Mansure (el-Kahire), Dâr Sa’d, İnmâ ve eş-Şa’b, el-Burayka, Hurmuskir, el-Mualla, et-Tevahi ve Sîre gibi 10 bölgeyi temizlemeyi hedefliyor.

Daha Güzel bir Aden Kampanyası’na 300’den fazla katılımcı, 12 saha gözlemcisi, sivil toplum örgütleri ekiplerinden 80 paydaş ve 40 çiftçi üye destek veriyor.

Hijyen ve Çevre Sağlığı için düzenlenen “Daha Güzel bir Aden Kampanyası”, ağaçlandırma faaliyeti gibi bir dizi program ve etkinliği kapsıyor. Ağaçlandırma kampanyası bağlamında dikilecek 5 bin fidan, kent manzarasını geliştirerek şehrin ve doğal güzelliğinin ortaya çıkmasına katkıda bulunacak. Kampanya aynı zamanda hava ve iklimin güzelleştirilmesinde esas rolü oynayan oksijeni artırarak iklimin güzelleştirilmesi yoluyla atmosferin temizlenmesine katkıda bulunacak.

Kampanya ayrıca, doğal enerji kaynaklarının kullanımını geliştirmeyi, enerji verimliliğini artırmayı ve Aden’deki bir dizi önemli yolun düzenlenmesi ve aydınlatılmasını kapsıyor. Bu düzenleme, ticaret trafiğini teşvik etme ve şehrin manzarasını güzelleştirmenin yanı sıra, trafik kazalarının azalmasına ve güvenliğin artmasına katkıda bulunacak.

Şarkul Avsat