Google çalışanlarının Zoom kullanması yasaklandı

Google, çalışanlarının “güvenlik açıkları” nedeniyle şirket dizüstü bilgisayarlarında ve akıllı telefonlarında şirketin Hangouts Meet uygulamasına bir rakip olarak görülen Zoom Video kullanmasını yasakladı.

Google, yaptığı açıklamada, ‘’Uzun süredir çalışanlarımızın şirket ağımız dışındaki işler için onaylanmamış uygulamaları kullanmasına izin vermeme politikamız bulunuyordu’’ dedi.

ZOOM UYGULAMASININ GÜVENLİK AÇIKLARI VAR

Şirket, geçtiğimiz hafta Google tarafından sağlanan makinelerde Zoom’u kullanmamaları konusunda çalışanlara e-posta gönderdi. Ancak, çalışanlar uygulamayı kendi kişisel cihazları aracılığıyla kullanmaya devam edebilirler.

Zoom, evden dışarı çıkmama durumu ve uzaktan çalışma koşullarının artmasıyla birlikte daha fazla insan tarafından kullanılmaya başladı. Ancak Zoom, uygulamada son iki hafta içinde ortaya çıkan artan gizlilik endişelerini gidermeye çalıştı. Şirketin Genel Müdürü Eric Yuan özür diledi ve güvenlik açıklarını ele alınacağı sözünü verdi.

Eric Yuan bir Youtube canlı yayınında yaptığı açıklamada ‘’Açıkçası, tüm bu yeni tüketici kullanım durumlarının güvenliğini sağlamak için yapacak çok işimiz var. Ama size söz verebileceğim şey, bu konuları çok ama çok ciddiye alacağız. Sorunların her birini tek tek inceliyoruz ve çözeceğiz’’ diye konuştu.

BİRÇOK KURULUŞ ZOOM’U YASAKLADI

Şirket, ‘’Güvenlik sorunlarını proaktif olarak tanımlamak, ele almak ve gidermek” amacıyla gereken tüm kaynakları tahsis etmek için 90 günlük bir özellik dondurma durumunu ilan etti.

Eric Yuan, ‘’Tüm yeni tüketici kullanım durumlarımızın güvenliğini sağlamak ve geliştirmek için üçüncü taraf uzmanlar ve temsilci kullanıcılarla kapsamlı bir inceleme yapıyoruz’’ diye konuşuyor.

Elon Musk’ın sahip olduğu SpaceX de dahil olmak üzere diğer kuruluşlar, Zoom uygulamasını güvenlik endişeleri nedeniyle yasakladı.

Geçen ay, Apple cihazlarındaki Zoom uygulamasının sosyal ağ sitesinde hesabı olmayanlar da dahil olmak üzere kullanıcıların verilerini Facebook’a yönlendirdiğine dair raporlar ortaya çıktı.

Bu gelişme sonrasında Zoom; gizlilik endişelerini gidermek, şirketin imajını güçlendirmek ve tüketici güvenini geri kazanmak için eski Facebook ve Yahoo güvenlik yetkilisi Alex Stamos’u danışman olarak işe aldı.

2018 yılına kadar Facebook’ta güvenliği yöneten Alex Stamos, Çarşamba günkü blogunda ‘’Zoom’a danışmanlık yapmak çok ilginç olacak’’ derken süreçten ‘’Eric Yuan’dan bir telefon aldım. Hem kullanıcılarda inanılmaz bir büyümeye hem de o anki güvenlik beklentilerine cevap verirken şirketinin karşılaştığı önemli zorluklardan konuştuk. Zoom’un güvenlik, gizlilik ve emniyet yeteneklerini dışarıdan bir danışman olarak geliştirmesine yardım etmek isteyip istemediğimi sordu ve ben de hemen kabul ettim’’ diyerek bahsetti.

ZOOM’DA YAPILAN TOPLANTI SAYISI 1O MİLYONDAN 100 MİLYONA YÜKSELDİ

Video konferans uygulaması Zoom’un kullanıcı sayısı son iki ay içinde çarpıcı bir şekilde arttı, çünkü ülkeler koronavirüs salgını ile mücadele ederken yüz milyonlarca insan evlerinden dışarı çıkamamaya başladı.

Öte yandan Zoom üzerinde yapılan günlük toplantı sayısının Aralık ayında yaklaşık 10 milyondan 200 milyona yükseldiği belirtiliyor.

Şirketin hisseleri Ocak ayından bu yana iki kattan fazla arttı ve piyasa değeri 40,3 milyar dolar oldu.

Zoom uygulaması; çeşitli işletmeler, okullar, üniversiteler, eğlence ve fitness dersleri için yaygın şekilde kullanılıyor.

The National