Koronavirüs Amazon ormanlarında yaşayan Yanomami halkına ulaştı

Brezilya’nın Amazon bölgesinde yaşayan Yanomami halkı arasında ilk kez yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) vakasının görüldüğü bildirildi.

Yetkililer Yanomami halkından 15 yaşındaki bir erkeğin Kovid-19 nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Roraima eyaletine bağlı Boa Vista kentindeki hastanede yoğun bakımda tedavi edildiğini açıkladı.

Breziya Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta düzenlediği basın toplantısında “Yanomamiler arasındaki koronavirüs vakasını doğruladık. Bu çok endişe verici” dedi.

Breziyalı bakan “Yerliler konusunda üç misli dikkat etmeliyiz. Özellikle de dış dünyayla çok az teması olanlar konusunda” dedi.

Mandetta hükümetin salgına karşı savunmasız yerli halklar için bir saha hastanesi inşa etme planı olduğunu da aktardı.

Brezilya’nın Globo gazetesi de ülkedeki yerli halklar arasında en az 7 koronavirüs vakasının tespit edildiğini duyurdu.

300’den fazla etnik gruptan yaklaşık 800 bin yerli nüfusa sahip Brezilya’da bir hafta önce Kokama etnik grubundan 20 yaşındaki bir kadına da koronavirüs pozitif teşhisi konmuştu.

Yüzlerini sürdükleri boyalar ve taktıkları piercinglerle tanınan Yanomamilerin sayısının yaklaşık 27 bin olduğu belirtiliyor.

  1. yüzyıla kadar dış dünyadan büyük oranda izole bir hayat süren Yanomamiler 1970’li yıllarda sıtma ve kızamık gibi hastalıklar nedeniyle de büyük zarar görmüştü

Amazon yağmur ormanlarında yaşayan yerli halklar dışarıdan gelen hastalıklara karşı özellikle savunmasız. Çünkü dışarıya kapalı oldukları için dünyadaki çoğu insanın aksine bu hastalıklara bağışıklık geliştirmiş olmuyorlar.

Brezilya Sağlık Bakanlığı’na göre ülkedeki Kovid-19 vaka sayısı çarşamba günü yaklaşık 16 bine ulaştı. Hastalık nedeniyle 133 kişi de hayatını kaybetti.

Independent Türkçe