Koronavirüs salgını en çok kadınları etkiliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, perşembe günü yaptığı açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıkardığı yoksulluk tehdidinin çok sayıda kadını ekonomik anlamda etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Guterres, erkeklerdeki ölüm oranının kadınlardan daha yüksek olmasına rağmen, salgının “kadınlar için sosyal ve ekonomik anlamda felaket sonuçları” olabileceğini söyledi.

Dünya genelindeki kadınların yüzde 60’ının kayıt dışı ekonomide çalıştığını söyleyen Guterres, kadınların daha az gelir elde ettiğini ve yoksulluk seviyesinin altına düşme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade etti.

Guterres’in açıklamasına eklenen BM raporunda, milyonlarca kadının salgın nedeniyle işini kaybettiği bilgisi de yer aldı.

Guterres, okula gönderilmeyen kızlar konusunda ise “kaydettiğimiz ilerlemeyi geri kazanmamız yıllar sürebilir” şeklinde konuştu.

Genel sekreter, uluslararası güçlerin salgına ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik felakete karşı strateji geliştirmeye çalıştığını sözlerine ekledi.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, hükümetler kadınları ve kızları aile içi şiddetten korumak için daha fazlasını yapmaya çağıran Guterres, milyonlarca insanın evde kalması sonucu aile içi şiddetin arttığı uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgiev, bu sabah yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgının gelişmekte olan ülkelerde yüksek miktarda fon ihtiyacı doğurduğunu belirtti.

Georgiev, “Mali kriz 2009’da olduğundan çok daha kötü olacak” sözlerini kullandı.

Şarkul Avsat