Ren Zhiqiang'den bir süredir haber alınamıyordu

Şi Cinping’in salgınla mücadele yöntemini eleştiren Çinli milyardere soruşturma

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in koronavirüsle (Kovid-19) mücadele yöntemlerini eleştiren iş adamı Ren Zhiqiang soruşturmaya alındı.

Çinli üst düzey yetkililerle yakın bağları olduğu kaydedilen emekli emlak kralının, kanunları ve Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yasal düzenlemelerini “ciddi derecede ihlal etme” suçlamalarıyla karşı karşıya bulunduğu kaydedildi.

Yetkililerin açıklamasında Ren’e yöneltilen suçlamalarla ilgili daha fazla ayrıntı paylaşılmadı.

Partinin seçkin isimlerinden olan 69 yaşındaki iş adamı, Çin’in politikalarına karşı sözünü esirgemez duruşuyla tanınıyor.

Uzun süredir ÇKP üyeliği bulunan ve devlete ait emlak şirketine eskiden başkanlık yapmış olan Ren’den mart ayının ortalarından bu yana haber alınamadığı belirtiliyordu.

Ren’in yakın arkadaşı Wang Ying o sıralar CNN’e verdiği röportajda, 12 Mart’tan itibaren ulaşamadığı iş adamının yetkililer tarafından götürülmüş olmasından endişe duyduğunu söylemişti.

Salı günü Pekin’den gelen açıklama, Ren’in yetkililer tarafından tutulduğuna dair ilk beyanat oldu.

Çinli milyarder, mart ayının başlarında Şi’nin koronavirüs salgınıyla mücadele sürecini yürütme şeklini eleştirdiği bir makale kaleme aldıktan sonra ortadan kaybolmuştu.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Ren söz konusu makalede partinin basın özgürlüğünü kısıtlamasına ve muhalefete karşı hoşgörüsüz davranmasına sert tepki göstermişti.

İş adamı, Şi’den bizzat ismen bahsetmese de ülke liderine yönelik dolaylı olarak güç düşkünü “palyaço” benzetmesi yapmıştı.

Ren, Çin liderinin 23 Şubat’ta salgının kontrol altına alınması önlemlerine dair ülke genelinde 170 bin yetkiliye hitaben yaptığı video konferansa işaret ederek “Orada durmuş ‘yeni kostümlerini’ sergileyen bir imparator değil, kıyafetlerini çıkarmış ve imparator olmaya devam etmekte ısrarcı bir palyaço gördüm” demişti.

ÇKP’yi kendi menfaatlerini Çin halkının güvenliğinin üstünde tutmakla suçlayan Ren, “Gerçekleri yayımlayarak halkın çıkarlarını temsil eden bir medya olmadan insanların yaşamı hem virüs hem de sistemin büyük hastalığı tarafından tahrip ediliyor” ifadelerini kullanmıştı.

Ren Zhiqiang’in yönetime yönelik eleştirileri nedeniyle başı ilk kez derde girmiyor.

2016’da Şi’nin Çin devlet medyasının partiye koşulsuz bağlı olması gerektiğine dair talebini sosyal medyadan sorgulayan Ren, bir yıl boyunca göz hapsinde tutulmuş ve iş adamının Çin’in Twitter benzeri uygulaması olan Weibo’daki hesabı kapatılmıştı.

Şarkul Avsat