Önceki kasırgaların izleri Florida'da hala tamamen silinmedi

Florida’nın endişesi: Koronavirüsle kasırga aynı anda vurunca ne olacak?

ABD’nin Florida eyaleti “Sağlık sistemlerini zorlayan ve ekonominin küresel çapta çökmesine neden olabilecek koronavirüs salgınından daha kötü ne olabilir?” sorusunun cevabını biliyor: Kasırga. 

2017’ye kadar Florida Acil Durum İdaresi’ni yönettikten sonra özel sektöre geçen Bryan Koon, “Kovid-19 kötü, kasırga da kötü. İkisi aynı anda olduğunda toplam hasar ikisinin etkisini tek tek toplayarak değil, birbirleriyle çarparak düşünülmeli” dedi.

Haziranda başlayacak Atlantik kasırga sezonu sırasında ABD hala koronavirüs ile mücadele ediyor olacak. Geçmişte kasırgaların mevsiminden iki ay önce oluştuğu dahi gözlemlenmişti.

Bu sene de Colorado Üniversitesi ve Accuweather’daki meteorologların tahminlerine göre, yoğun bir kasırga sezonu yaşanacak. Temmuz’la Kasım arasında hızları saatte 180 kilometreyi geçebilecek 4 farklı büyük kasırganın yaşanabileceği öngörülüyor.

Florida Valisi Rick de Santis, perşembe günü yaptığı açıklamada “Tabii ki en kötüsüne hazırlanıyoruz. Kasırgayla uğraşmak zorunda kalmamayı umuyoruz. Ancak bir kasırga olacağını varsaymak zorunda olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Ülkenin güneydoğusundaki eyalette yaşayanlar, sosyal mesafeyi koruyarak nasıl topluca evlerinden tahliye edileceklerini bilmiyor. Uzmanlar da bunun bu yıl mümkün olamayacağını söylüyor.

Acil durum uzmanı Koon, insanların zor seçimler yapmak zorunda kalacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Arkadaşlarınız ve aileleriniz hasta olmamaya çalıştıkları için sizi evlerinde istemeyebilir. Oteller açık olmayabilir. Büyük bir spor salonunu insanlarla doldurursanız sıkıntı olacaktır.

‘Evde kalıp çatımın yıkılması riskini mi almalıyım, arabamla bir yerlere kaçıp Kovid-19 kapma riskini mi?’ gibi ikilemler olacak.

Umuda değil, gerçekten uğraşılmış iyi bir planlamaya ihtiyacımız var.”

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Koon, evlerini tahliye etmek isteyecek insanların çoğunun eskisi gibi benzine, ulaşıma ya da otele para harcayacak gücü kalmadığını da hatırlattı.

Perşembe itibarıyla yaklaşık 17 milyon Amerikalı koronavirüs tedbirleriyle birlikte işini kaybetti.

Floridalı senatörler Rick Scott ve Marco Rubio, Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı’na (FEMA) çağrıda bulunarak, pandemi sırasında kasırga vurursa ne yapılacağına dair bir strateji çizilmesini istedi. AFP haber ajansına konuşan FEMA sözcüsü, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

2018’de Michael Kasırgası Florida’da hala etkisi hissedilen bir yıkıma yol açmıştı. 2017’de de Irma Kasırgası milyonlarca Floridalı’nın evlerinden tahliye edilmesine neden olmuş, yaklaşık 300 bin kişi sığınaklara akın etmişti.

Şarkul Avsat