İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener

Akşener’den Bilim Kurulu üyelerine: Ya doğruları söyleyip iktidarı yola sokun ya da onurunuzla oradan ayrılın

İYİ Parti lideri, Kovid-19 ile yapılan mücadelede Erdoğan ve hükümete sert eleştiriler getirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede yanlış olarak değerlendirdiği uygulamalar konusundan hükümete eleştiriler getirdi. Akşener, salgınla mücadelede yoğun çaba gösteren Bilim Kurulu üyelerine teşekkür etti ve “Ya sonuna kadar doğruları söyleyip, iktidarı doğru yola sokun, ya da onurunuzla o kuruldan ayrılın. Bu, sizi bulunduğunuz yere getiren bu topraklara, bu millete olan borcunuzdur” diyerek seslendi.

Meral Akşener, Kovid-19 ile mücadele eden tüm emekçilere gösterdikleri özveri için teşekkür ederek başladığı basın açıklamasında “Vakit, devletin kendisini ispatlama vaktidir” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

“Çünkü devlet, tam da bu zamanlar için lazımdır. Devlet, böyle zamanlarda milletinin yanında durur. Geçmişte böyle olmuştur, şimdi de böyle olmalıdır.”

“Ama maalesef, Devleti yönetenlerin gösterdikleri performansa bakınca, bilim ışığında değil, siyasi çıkarlar ekseninde atılan adımları görünce, milletin sağlığı için değil, Sayın Erdoğan’ın uluslararası imajı için yapılan yardımları izleyince, defalarca uyarmamıza rağmen hala aynı ciddiyetsizliğin sürdüğüne şahit olunca, hepimiz adına endişe duyuyorum, kadim devlet geleneğimiz adına utanıyorum…”

İYİ Parti olarak iktidarın atacağı her olumlu adıma destek olacaklarını daha önce bildirdiklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Akşener, “Yapılan yanlışlara işaret ettik. İktidara doğru yolu gösterdik” dedi.

“Siyasi hesaplar, vatandaş sağlığının önüne geçmiş”

Akşener, yaklaşık 2 ay önce, Kovid-19 henüz Türkiye’ye gelmemişken birçok öneri ve önlemi gündeme getirdiklerine işaret ederken Kimisini duymak istemediler, kimisini yapmak istemediler, kimisini de yaptılar ama maalesef geç, eksik ve acemice yaptılar. Maalesef gördük ki, iktidarın bir pandemi senaryosu bile yokmuş. Gördük ki iktidar, akıldan da, devlet ciddiyetinden de çoktan kopmuş.  Ülkeyi de, krizi de yönetemez olmuş. Siyasi hesaplar, vatandaşın sağlığının önüne geçmiş” ifadelerini kullandı.

10 Nisan Cuma akşamı, 2 günlük sokağa çıkma yasağının sadece 2 saat öncesinden kamuoyuna duyurulmasına tepkisini dile getiren Akşener, Sağlık Bakanlığı ve belediyelerin karardan haberi olmadığına dikkati çekti ve şunları söyledi:

“Vatandaşa, “evinde ekmek, su, bebek maması, 2 günlük erzak var mı?” diye soran zaten olmadı. Özetle, Sayın Erdoğan’ın o akşam canı “sokağa çıkma yasağı çekti”, ve birden sokağa çıkma yasağı ilan edildi.”

“Beceriksizliklerinizin faturasını millete kesemezsiniz”

Geçmiş hükümetlerde İçişleri Bakanlığı görevini de üstlenen İYİ Parti lideri, sokağa çıkma yasağının “plansız, programsız, beceriksizce ilan edildiği” görüşünü savundu ve şunları söyledi:

“İktidara sesleniyorum. Televizyonlara çıkardığınız adamlarınız üzerinden dönüp milleti azarlamaya hakkınız yok. Sen gidip vatandaşa, “her şey kontrol altında paniğe gerek yok.” deyip, sen gidip vatandaşa, “stok yapmayın” deyip, sonra bir gece ansızın, vatandaşa hazırlık yapacak zaman bırakmadan sokağa çıkma yasağı ilan edersen, o millet sokağa çıkar. Bu kadar basit.”

“Siz, önceden haberdar olduğunuz için hazırlık yapmış olabilirsiniz. Ama hafta içi çalışan, hafta sonu evinin haftalık ihtiyacını, pazarını yapan vatandaşımıza bu tür eziyetler çektirip, panik yaşatamazsınız. Size güvenip erzak stoku yapmayan bir babadan böyle bir durumda evde kalmasını bekleyemezsiniz. Devleti babasının çiftliği, ülkeyi de şahsının tapulu mülkü zanneden bir anlayışla, beceriksizliklerinizi milletimize fatura edemezsiniz.”

Erdoğan’a çağrı: Siyasetin merkezine milleti koymak zorundasın

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eleştiriler yönelten Akşener, yazılı açıklamasında şu çağrıyı yaptı:

“Sen bu ülkenin Cumhurbaşkanı’sın, siyasetinin merkezine kendini ve yakın çevreni değil milletini koymak zorundasın.”

“Siyasal iletişim kampanyalarını artık bırak, bu zor günde vatandaşın yanında ol. Devlet aklıyla, Bilim Kurulu’nun önerileri çerçevesinde hazırlanacak ve devlet ciddiyetiyle uygulanacak bir programla, ülke genelinde 15 günlük zorunlu karantina ilan edin. Buna paralel olarak, ekonomik destek paketini,  salgından birincil derecede etkilenip zora düşen vatandaşlarımıza direkt nakit yardımı da içerecek şekilde,  milli gelirimizin en az yüzde 7’si seviyesine genişletin.”

“Karantina süresi içinde, yoğun bir tarama kampanyası başlatıp, Kovid-19 vakalarını daha geniş ölçekte belirleyip haritalandırın.  Tanı konulan hastaların yakınlarını da takibe alın.”

Akşener, Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 ile mücadele için oluşturulan Bilim Kurulu üyelerine de “Sakın ola mesleki itibarınızı, siyasilerin bireysel hesaplarına kurban etmeyin” dedi ve şöyle seslendi:

“Siz Türkiye’nin saygın bilim insanları olarak, ülkemizin içinde bulunduğu bu zor zamanda çok önemli bir görev üstleniyorsunuz. Ya sonuna kadar doğruları söyleyip, iktidarı doğru yola sokun, ya da onurunuzla o kuruldan ayrılın. Bu, sizi bulunduğunuz yere getiren bu topraklara, bu millete olan borcunuzdur.”

Independent Türkçe