​İspanya ihtiyatlı bir şekilde ekonomisini harekete geçirmeye hazırlanıyor

Çin’de patlak vererek hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen İtalya, İspanya ve ABD gibi ülkelerde ölüm bilançosu hafif de olsa azalmaya başladı.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası, geçtiğimiz yılın sonunda Çin’de ortaya çıkan ve şimdiye kadar 114 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açan salgını önleme çabalarının bir parçası olarak evlerine çekildi. Ülkelerde sağlık sistemleri çökmeye yüz tuttu, dünya ekonomisi de felce uğradı.

Hükümetlerin yüz yıldır görülmeyen bir durgunlukla başa çıkmaya çalıştığı dönemde İspanya, ekonomik faaliyetlerinin bir kısmını yeniden başlatmaya hazırlanıyor.

Ülkede iki haftadır devam eden karantina önlemleri bu sabah itibarıyla hafifletmeye başlarken, uzaktan çalışamayan imalat ve inşaat sektörü iş başı yaptı.

Başbakan Pedro Sanchez, ülkede alınan tedbirlerin kaldırılması için çok erken olduğunu söyleyerek, “Hepimiz sokaklara geri döndüğümüz için heyecanlıyız. Ancak savaşı kazanma arzumuz daha büyük. Henüz diğer kısıtlamaları hafifletmiyoruz. Ulusal acil durum hala yürürlükte ve karantina süreci devam ediyor. Sona eren tek şey, iki haftalık ekonomik durağanlık dönemidir” dedi.

ABD’de ise, Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, salgının pik yapmış olabileceği konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik yarattı.

Dr. Fauci CNN’e verdiği demeçte, ülkenin bazı bölgelerinde Mayıs ayından itibaren kısıtlamaları hafifletmenin mümkün olabileceğini söylese de, dünyanın en büyük ekonomik gücü olan ABD’de işlerin ‘bir düğmeye basarak’ normale dönmeyeceğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Paskalya döneminde normale dönmesini umuyordu. Ancak kiliseler, Paskalya ayinlerini cemaat olmadan internet üzerinden canlı yayınladı.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, internet üzerinden yayınlanan konuşmasında, fiziksel acıdan ekonomik sorunlara kadar salgının yarattığı krizin ortasında Paskalya’nın kutlanma şekline dikkat çekti.

Koronavirüs nedeniyle 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği İngiltere’de ise Başbakan Boris Johnson, 3 gün yoğun bakımda tutulduğu hastaneden taburcu edildi.

Trump gibi Johnson da, başlangıçta halka açık yerleri kapatmak gibi sıkı önlemler alma konusunda direnmişti.

Çin’de ise yetkililer, son 24 saat içerisinde çoğu yurt dışı kaynaklı olmak üzere 108 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini ancak söz konusu kişilerde herhangi bir semptom görülmediğini bildirdi.

Uzun yıllardır süren savaşın perişan ettiği Yemen’de geçtiğimiz hafta ilk vakanın tespit edildiği açıklandı. Bu da, halihazırda yoksul olan ülkede bir de yıkıcı bir salgının yaşanacağına ilişkin korkuları artırdı.

Asya’nın en yoksul bölgelerinden biri olarak kabul edilen Mumbai’deki bir gecekondu mahallesinde 43’den fazla vaka tespit edildi.

Sahra Altı Afrika bölgesi, salgından dünyanın diğer bölgeleri kadar etkilenmese de ekonomisi gün geçtikçe kötüye gidiyor.

Dünyada, 1929’da yaşanan Büyük Buhran’dan bu yana görülmemiş bir ekonomik gerileme yaşanacağı konusunda uyarılar yapılırken, hükümetler insanların güvenliğini sağlarken aynı zamanda ekonominin çöküşünü önleme konusunda baskı yaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise ülkeleri kapsamlı izolasyon önlemlerini erkenden kaldırmamaları konusunda uyarıyor.

Şarkul Avsat