​WHO: Koronavirüs domuz gribinden 10 kat daha öldürücü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, 2009’da yayılan domuz gribi (H1N1) salgınından daha hızlı yayıldığını ve on kat daha öldürücü olduğunu söyledi.

2009-2010 yılları arasında ABD ve Meksika’da ortaya çıkarak diğer ülkelere yayılan domuz gribi, 1.6 milyondan fazla insanı etkileyerek, en az 18 bin 449 kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu.

DPA’ya göre WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılmasını sadece etkili bir aşının durdurabileceğine dikkat çekerek, dünya çapında salgınla mücadele anlamında uygulanan katı kısıtlamaları hafifletme konusunda aceleci davranılmaması yönünde uyardı.

Normale dönmeye yönelik ilk adımları atan herkesin belirli koşullara uyması gerektiğini belirten Tedros, bu koşulların hastalığı olan insanları hızlı bir şekilde tanımlama ve izole etme anlamına geldiğini söyledi.

WHO Acil Yardımlar Direktörü Michael Ryan ise “Şimdi son derece dikkatli olma zamanı” şeklinde uyardı.

WHO yetkilileri, iyileşen insanların koronavirüse karşı bağışıklık geliştirip geliştiremeyeceğine ilişkin gelen soruları cevaplama konusunda ihtiyatlı davranarak, bu soruya cevap vermek için yeterli bilgiye sahip olmadıklarını vurguluyor.

Çin’de patlak vererek hızla diğer ülkelere yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dünya genelinde 1 milyon 938 bin kişiye bulaşırken, 120 bin 567 de can aldı.

Şarkul Avsat