Iraklı Mimar Rifat el-Çadırcı imzalı 10 tasarım

Ünlü Iraklı mimar Rifat el-Çadırcı, 10 Nisan Cuma günü yakalandığı koronavirüse yenik düşerek 93 yaşında hayatını kaybetmişti.

Çadırcı Irak’ta aralarında Tobacco Monopoly Merkezi, Bağdat’taki Merkez porta Ofisi ve Musul’daki Ulusal Sigorta Şirketi binalarının da olduğu 100’den fazla tasarıma imza atmıştı.

Çadırcı, tasarımlarını tanımlarken “Çalışmalarımın başından beri, er ya da geç Irak’ın şu anki uluslararası avangard tarzı ve aynı zamanda modern bir mimari ortaya koymasının zorunlu olduğunu düşünüyordum” ifadelerini kullandı.

2017 yılında 90. yaş gününde Rifat el-Çadırcı Ödülü, Irak’ta ve dünya genelinde mimarinin en iyilerinin yer aldığı uluslararası bir ödül olan Tamayouz Excellence Award (Tamayouz Mükemmellik Ödülü) kapsamında başlatıldı.

Programın organizatörü, “Ödül adını, etkisi ve önemi inşa ettiği işlerin çok ötesinde olan büyük Iraklı mimar Rifat el-Çadırcı’dan aldı. Rifat Çadırcı Ödülü, Irak’taki yerel sorunlara yanıt veren tasarımlar ortaya koymaya odaklanan tematik bir açık uluslararası ödül. Bu ödül Irak’ı ve sorunlarını dünyaya göstermek, fikirlerini sunmak ve tasarım yoluyla Irak’taki sosyal meselelerle mücadele konusunda bir fikir kaynağı yaratmayı amaçlıyor” diye konuştu.

The National