Zemzem kuyusu hakkında bilmeniz gerekenler

Kabe’den yaklaşık olarak 20 metre ileride bulanan Zemzem kuyusu kutsal sudan içmek, ziyaret eden hacılar için ünlü bir destinasyondur. Yaklaşık olarak 5 bin yıldır buradan su akması nedeniyle dünyanın en eski kuyusu olduğuna inanılıyor. Kutsal kuyu saniyede 18,5 litreye kadar pompalar ve sadece 30 metre derinliğinde.

İki kutsal cami işlerinde araştırmacı olan Mohieddine Haşimi, İslam’da kuyu hikayesinin, Allah’ın Hz. İbrahim’e eşi Hacer ve küçük oğlu İsmail’i, daha sonra Mekke olarak bilinen kurak bir vadide bırakmasını emretmesiyle başladığını belirtiyor. Hacer ve İsmail’in su ve yiyecekleri bittiğinde melek Cebrail, kaynak suyunun İsmail’in altındaki yerden ortaya çıkmasını sağladı. Haşimi, o zamanlar “Dört bir taraftan kabilelerin, Arap Yarımadası ve Levant kabileleri için ticari bir bölge haline gelen Mekke’ye” geldiğini de sözlerine ekledi. Belli bir süre sonra Zemzem kuyusu yok edildi. Hz. Muhammed’in büyükbabası öngörüsü sayesinde  kuyunun tekrar kazılmasını istedi ve kuyu yeniden kazıldı.

Zemzem kuyusunun eski binası Mataf’ın içinde ve birkaç kattan oluşuyordu. Kuyu, 14. yüzyıla dayanan bir su çarkına ek olarak bakır bir halka ve kuyu kapağa sahipti. Ayrıca 1299 yılında yapıldığına inanılan bir bakır  kova da bulunuyordu; Kova, şimdi iki kutsal cami mimari müzesinde yer alıyor.

1377’de Mataf’ın genişlemesi üzerine, hacıların alana girişini kolaylaştırmak için Zemzem binası kaldırıldı. 1400’de Kral Halid, kuyunun büyük temizlik operasyonu olarak bilinen işlemin yapılmasını emretti.

2010 yılında Kral Abdullah bin Abdülaziz, 700 milyon Suudi riyali (186 milyon dolar) değerinde Zemzem Suyu Arıtma ve Filtreleme istasyonunun inşa edilmesi için bir proje başlattı. Yeni istasyon, Mescid-i Haram’a 4,5 km mesafede bulunuyor. 13 bin 405 metrekarelik alanda inşa edilen yer, birkaç yapıdan oluşuyor.

120 ton Zemzem, suyun her türlü zarardan korunması için geliştirilmiş özelliklere sahip kamyon tankerleri aracılığıyla Medine’deki Mescid-i Nebevî’deki tanklara günlük olarak taşınıyor. Zemzem suyu, Mescid-i Nebevî’nin içinde ve çevresindeki 700 steril sebille dağıtılıyor.

Al Arabiya