Bahreyn, salgını önlemek için aplikasyon geliştirdi

Teknoloji, dünyanın Kovid-19 virüsüne karşı verdiği zorlu mücadele kapsamında yürütülen farkındalık ve rehberlik çalışmalarına dahil oldu. İlk koronavirüs vakasının 24 Şubat 2020’de görüldüğü Bahreyn, geçen mart ayının 30’unda “Bilinçli Toplum” adında bir uygulama başlattı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını önlemeye yönelik uygulama akıllı telefonlar üzerinden çalışıyor.

Uygulamanın temelinde enfekte olan veya karantinada tutulan şüpheli vakalardan bilgi toplamak ve bu bilgileri virüsle mücadelede bağlamında söz konusu kişilerle temasta bulunmuş uygulama kullanıcılarını uyarmak var. Android ve İOS sistemlerine uyumlu olan uygulamanın App Store gibi sanal mağazalardan indirilme sayısı 250 bine ulaştı. Uygulama, virüsten etkilenmiş veya virüs taşıdığından şüphelenilen kişilerle iletişim kurmanın yanı sıra kullanıcılara sağlık rehberliği de sağlıyor. Aynı zamanda karantina vakalarının sağlık sistemi tarafından takip edilmesini ve salgından etkilenen kişi sayısının hızlı bir şekilde sayılması olanağını veriyor.

Söz konusu uygulamayı geliştiren kurum, Bahreyn Bilgi ve e-Devlet Otoritesi’nin (IGA) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali el-Kayid, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Enfekte olanlar ve ihtiyati olarak karantinada tutulanların tamamının Sağlık Bakanlığı’ndan ulaşılan uygulamaya kayıt yapmaları gerekmektedir. Uygulama sayesinde vatandaşların ve geçici ikamet sahiplerinin bilgileri şifreleniyor. Kamusal veya özel alanlarda virüs taşıyan kişilerle temas etmeleri halinde bildirimler gönderilerek, durumlarından emin olunana kadar sosyal izolasyon gibi önleyici tedbirlere tabi olmaları isteniyor. Bu uygulama aynı zamanda enfekte vaka ile temasa geçen kişi sayısını sağlık sistemine aktardığı gibi vaka teşhis edilmeden önceki iki haftalık sürede temasta bulunanların belirlenmesini de sağlıyor.”

GPS, Wi-Fi ve hücresel ağ üzerinden çalışan  uygulama aynı zamanda sağlık yetkililerinin ev karantinasındaki vakaları izlemesini sağlıyor. Diğer kullanıcıların da uygulama hizmetlerinden yararlanabilmesi için tüm verilerini aktive etmelerini gerektiriyor. Enfekte olan kişi sayısında keskin bir artış meydana gelmesi durumunda laboratuar testlerinin tarihini belirleyerek komplikasyonlara ve vücut sıcaklığına dair bilgileri de iletebiliyor. Uygulama ayrıca kullanıcının bu süre zarfında ihtiyaç duyacağı talimatları vererek görsel muayene hizmeti almasını da sağlayabiliyor.

IGA Yönetim Kurulu Başkanı, uygulamanın hayata geçirilmesinin nedenini şöyle açıkladı:

“Bahreyn’de salgının aşırı bir artış göstermesi durumunda, vaka sayısının kontrolünü ve bu süreçte virüsten etkilenenlerin karantina ve izolasyon durumlarının takibini teknik olarak nasıl yönetebileceğimizi düşündük. Ardından da bu uygulama düşüncesi ortaya çıktı.”

Uygulama ayrıca 14 gün boyunca tek başına kalmayı gerektiren ev karantinası durumlarının izlenmesi, karantinadaki kişilerin sağlık talimatlarına uyma dereceleri ve karantinadaki kişilerle temas edenlerin tespiti için elektronik bir bilezikle senkronize halde çalışıyor.

El-Kayid’e göre bu uygulama, izleme ve takip sürecine ilişkin güven hissi ve iç rahatlığı duygusunu güçlendirmeye de katkıda bulunuyor. Uygulama ayrıca toplumda kaygı ve paniğe sebep olan tedavüldeki bazı hatalı istatistiklerin, yanlış bilgi ve söylentilerin yayılmasını önleyerek koronavirüsle ilgili yerel ve küresel gelişmeler hakkında en güncel ve güvenilir bilgi ile istatistikleri sağlıyor.

El-Kayid, söz konusu uygulamanın Bahreyn Bilgi ve e-Devlet Otoritesi’nde (IGA) çalışan yerli uzmanlar tarafından sağlanan teknik destekle geliştirildiğini belirtiyor.

Şarkul Avsat