Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia

Suudi Arabistan’daki koronavirüs vakaları 5 binin eşiğinde

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, son dönemlerde işçi lojmanlarında görülen vakalarda artış olduğunu açıklayarak bu lojmanlardan sorumlu kişi ve şirketleri gerekli önlemleri almaya çağırdı. Kalabalık mahallelerdeki vaka sayılarının arttığına değinen Rabia, bu tür mahallelerin sakinlerini hem kendi hem de aileleri ve sevdiklerinin sağlığı için evlerinde kalmaya ve sağlık önlemlerine dikkat etmeye çağırdı.

Suudi yönetiminin vatandaşların güvenliğine oldukça önem verdiğini vurgulayan Rabia, şu ifadeleri kullandı:

“Elhamdulillah, bu kriz sürecinde en yüksek güvenlik oranlarına ulaşma ve toplumu salgından korumada Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın liderliğinde devlet birimleri arasında muazzam bir uyum olduğunu görüyoruz.”

Bununla birlikte, geçtiğimiz hafta vaka sayısında ciddi bir artış görüldüğüne değinerek şöyle söyledi:

“Büyük bir sıkıntıyla karşı karşıyayız, zira koronavirüs salgını meselesiyle boğuşan dünyanın bir parçasıyız. Vaka sayısının bir hafta içinde neredeyse iki katına çıkması, karşı karşıya olduğumuz durumun ciddiyetini gösteriyor. Herkes, gereken tüm önlemleri almakla yükümlü.”

Sağlık vakfı çatısı altındaki Koronavirüs Fonu’na katkıda bulunan kişi ve şirketlere teşekkürlerini sunan Rabia, ciddi miktarda bağışların yapıldığını ve rakamın bir milyar riyale (270 milyon dolar) ulaştığını bildirdi.

Evde kalmanın ve alınan önlemlere uymanın gerekliliğine ve önemine değinen Rabia, “Birlikte hareket ettiğimiz taktirde güvenli karaya çıkabiliriz. Ulusal sağlığın güvenliğini korumada hepimiz mesulüz” dedi.

Aynı zamanda Krallıkta yürütülenler dahil olmak üzere tüm dünyadaki çabalara rağmen koronavirüsle mücadelede şimdiye kadar herhangi bir aşı veya belirli bir tedavinin bulunmadığına değindi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, vaka sayısının 5 binin eşiğinde olduğunu ve bu rakamın artacağının öngörüldüğünü bildirdi. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Muhammed Abdulali ise şu açıklamalarda bulundu:

“İncelemelerin artmasıyla salgının odak noktalarını keşifler de artıyor. Epidemiyolojik araştırmalarda, muayene ve laboratuvar testlerinin sayısında artış olacak, bu nedenle vaka sayısının artmasını bekliyoruz. Hem salgını izlemeyi ve kontrol altına almayı hem de eğriyi belirli bir seviyede tutmayı umuyoruz. Bu aşamada önemli olan, salgını önleme yolundaki talimatlara uymaktır.”

Sağlık bakanlığı son 24 saat içerisinde 472 yeni vakanın kaydedildiğini, bunlardan 118’inin başkent Riyad’da görüldüğünü bildirdi. Böylece Suudi Arabistan’da şuana kadar doğrulanan toplam vaka sayısı 4 bin 934’e çıktı. 59 vakanın durumu ise kritik. Dün 44 kişinin daha iyileşmesi ile, toplamda 805 kişinin iyileştiği, 6 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplamda 65 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bu 6 kişi arasında Mekke’den 51 yaşında ve Katif’ten 95 yaşındaki iki Suudi bulunuyor. Ülke sakinlerinden olan diğerlerinin yaşları ise 42 ila 67 arasında değişiyor; bunlardan 3’ü Medine, 1’i ise Cidde şehrinden.

Abdulali, eve siparişlerde yalnızca lisanslı uygulamaların kullanılması, siparişi ulaştıran kişinin kişisel mesafeye dikkat etmesi, ödemenin nakit para ile yapılmaması, torbaların çöpe atılması ve hemen ardından ellerin 40 saniye boyunca yıkanması gerektiğini vurguladı.

Abdulali, özellikle yoğun nüfuslu yerlerde ve işçi lojmanlarında daha çok inceleme ve teşhis testi yapılacağını, buralardaki kontrolün sıkılaştırılacağını açıkladı. Kan bağışı ile ilgili olarak ise kan bağış merkezlerinde kişisel mesafeye dikkat edildiğini ve yüksek derece sağlık önlemlerinin alındığını bildirdi.

Yaklaşık 35 Milyon nüfuslu Suudi Arabistan kozmopolit bir toplum yapısına sahip. Ülkenin yüzde 71’i Suudi vatandaşı iken yüzde 29’unu ise Dünyanın farklı ülkelerinden gelen çeşitli sektörlerde çalışan 10 milyon işçi ve esnaf oluşturuyor.

Öte yandan, 172 Iraklı umreci dün Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı aracılığıyla ülkesine döndü; 140’ı Erbil’e, 32’si ise Bağdat’a indi.

Umrecilerin ülkelerine geri dönüş süreci Hac ve Umre Bakanlığı öncülüğünde ve İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Otoritesi yardımcılığındaki bir komisyon tarafından denetlenir. Böylece pasaport işlemlerinden sağlık testleri ve önlemlerine ve seyahat prosedürlerine kadar tüm süreçler denetim altında gerçekleşiyor; koronavirüs teşhis testleri sonuçlarının negatif çıktığından emin olunuyor.

Hac ve Umre Bakanlığı, umrecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde gidene kadar tüm ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için Mekke ve Medine’deki otelleri karantina prosedürleri de dahil olmak üzere süreç boyunca hacılara ev sahipliği yapması için temin etmişti.

Şarkul Avsat