Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa, BMGK’ya ‘küresel bir ateşkese doğru harekete geçme’ çağrısında bulundu

G7 ülkelerinin liderleri gittikçe artış gösteren koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele çabalarının uluslararası boyutlarını tartışmaya hazırlanırken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) ‘küresel bir ateşkese doğru harekete geçme’ çağrısında bulundu.

Macron’un bu girişimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 23 Mart’ta yaptığı çağrıyı destekliyor. Guterres çağrısında, savaş mağduru ülkelerde sağlık sistemlerinin çöküşünün sonuçlarından kaçınmak için, uluslararası bir ateşkes uygulanması gerektiğini vurgulamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı, yaptığı basın açıklamasında, “Fransa, Guterres’in davetini güçlü bir şekilde destekledi. BMGK’nın daimi beş üyesinin, durumu değerlendirmek ve çağrıyı desteklemek için ilk kez bir fikir birliğine varmasını, hatta daha da ileriye giderek endişelerini dile getirmelerini umuyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu başaracağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkesi salgından en çok etkilenenler arasında olan Macron, ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bu konuda onayını aldığını söyledi.  Macron ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu konuda aynı fikirde olacağından emin olduğunu belirtti. “Bu konferansı uzaktan düzenleyebilir ve bu davetin resmi, etkili ve güçlü bir şekilde tanıtımını yapılabiliriz” diyen Macron, önümüzdeki saatlerde Putin’in de bu çağrıya onay vermesini umduğunu bildirdi.

Çağrı, ABD yönetiminin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) fonlarını askıya alma kararının yaygın bir eleştiriyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde yapıldı. Trump, geçtiğimiz Salı günü WHO’ya yapılan ABD katkısının askıya alındığını açıkladı. Trump ayrıca, WHO’nun pandemiyle başa çıkma şeklini de kınadı. Bunun 20 kattan fazla ölüme neden olduğunu ifade eden Trump, bu noktada hesap verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Guterres, Kovid-19 virüsü ile mücadele için çalışan BM çalışanlarının gelirlerini kesmenin doğru bir adım olmadığına işarette bulundu.

Öte yandan WHO Direktörü Tedros Adhanum Gebresus, ABD kararından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. WHO’nun bu kararın etkisini inceleme sürecinde olduğunu söyledi.

Şarkul Avsat