G20’de dünya ekonomisini Kovid 19’dan korumak için alınan kararlar

Dünyanın en büyük 20 ekonomisi, 1930’ların Büyük Buhranı ile karşılaştırılan bir küresel krize neden olacağı endişesiyle koronavirüs pandemisinin etkileriyle başa çıkmak için bir dizi önlem açıkladı.

Suudi Arabistan’ın başkanlığında yapılan G20 toplantısına maliye bakanları ve merkez bankası başkanları katıldı. Toplantıda dünyanın en yoksul ülkelerin borçlarının ödenmesinin bir sene askıya alınması da dahil olmak üzere alınan “acil ve istisnai önlemler” açıklandı.

“İNSANLARI KORUMAK İÇİN HİÇBİR ÇABADAN KAÇINMAYACAĞIZ”

Önlemler arasında “Daha önce benzeri görülmemiş mali ve finansal istikrar eylemlerinin uygulanması ve uluslararası finans kurumlarının gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkelere önemli destek sağlayabilmeleri” de yer alıyor.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Suudi Arabistan Para Ajansı (SAMA) Müdürü Ahmed Alkholifey yaptıkları açıklamada, “İnsanların hayatlarını korumak, salgını kontrol altına almak, insanların işlerini ve gelirlerini koruma, şu an ve gelecekte küresel ekonomiyi desteklemek ve finans sistemin esnekliğini sağlamak için hem bireysel hem de kolektif olarak hiçbir çabadan kaçınmamaya kararlıyız” ifadelerine yer verdi.

SAVUNMASIZ ÜLKELERE MALİ DESTEK SAĞLANACAK

El-Cedan, toplantıda iki önemli eyleme karar verildiğini açıklayarak “İlk olarak, krizle mücadele ederken uluslararası ekonomik iş birliğini ilerletmek, sağlam ve sürdürülebilir küresel ekonomik bir ilerleme için Kovid-19’un etkilerini azaltmak için ortak bir G20 eylem planı hazırlamak. İkincisi, en savunmasız ülkelere uluslararası mali yardım sağlamak” şeklinde konuştu.

Yoksul ülkeler için borçların hafifletilmesi tartışmalı bir gündem maddesiydi çünkü en büyük ekonomi olan ABD bazı önerilere karşı çıktı toplantı sonunda yapılan açıklamada “Yardım talebinde bulunan en yoksul ülkeler için borç ödemelerinin zamana bağlı olarak askıya alınmasını destekliyoruz” denildi.

PETROL FİYATI DÜŞTÜ

Yapılan sanal toplantıda, G20 üyesi ülkelerin koordine edilmiş sağlık önlemleri, ekonomik ve mali müdahale ve izolasyon tedbirleri kaldırıldıktan sonra güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyümeye dönme stratejisine karar verildi.

Uluslararası Para Fonu bu hafta, pandeminin küresel ekonomiyi 1930’lu yıllarda olduğu gibi uzun süreli bir buhrana sokabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

OPEC + üreticilerinin hafta başında yaptıkları tarihi anlaşmaya rağmen petrol fiyatları daha da düştü.

Arab News