​Suudi Arabistan’da şu ana kadar 150 bin koronavirüs testi yapıldı

Suudi Arabistan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 5 bin 369’a yükselirken, Sağlık Bakanlığı, koronavirüse yakalanan kişileri tespit etmek için şu ana kadar 150 bin kişiye test yapıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, Suudi Arabistan’ın, enfekte vakaların erken saptanmasına ve salgının yayılmasına dair kontrolün sıkılaştırılmasına katkıda bulunan testleri yoğun bir şekilde yapan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, son 24 saat içerisinde 435 kişide daha koronavirüs tespit edilmesiyle ülkedeki toplam vaka sayısının 5 bin 369’a ulaştığı bildirilmişti.

Ayrıca, son 24 saatte 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 73’e ulaştığı da açıklanmıştı.

Söylenti ve panik uyarısı

Dr. Abdulali, insanlar arasında söylenti yayarak, panik oluşturmama konusunda uyararak, resmi kaynaklardan bilgi edinmenin önemini vurguladı.

Koronavirüsün sadece yaşlıları etkilediğine dair yayılan söylentilere değinen Dr. Abdulali, bunun doğru olmadığının altını çizdi.

Tüm yaş gruplarının koronavirüse karşı savunmasız olduğunu belirten Sözcü, Suudi Arabistan’da 1 ila 90 yaş arasındaki kişilerde koronavirüs tespit edildiğini dile getirdi.

Dr. Abdulali, yaz aylarında hava sıcaklığının artmasıyla vakaların azalacağına dair söylentiler konusunda ise, bunu kanıtlamak için güvenilir bir bilimsel kanıt bulunmadığını vurguladı.

Sözcü, evcil hayvanların koronavirüs bulaştırdığına ilişkin yayılan söylentilerin, şu ana kadar yapılan çalışmalara göre doğru olmadığını söyledi.

Sivrisineklerin koronavirüs bulaştırdığına dair söylentiler olduğunu hatırlatan Dr. Abdulali, bunun kanıtlanmadığını ancak sivrisineklerin bazı diğer hastalıkları yaydığı ve dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Sözcü, koronavirüs konusunda sadece resmi kaynaklara güvenilmesi gerektiğini tekrarlayarak,  bu konuda her türlü bilgiyi almak için 937 çağrı merkeziyle iletişim kurmaya çağırdı.

Koronavirüse karşı etkili bir aşı üretmenin genellikle bir yıldan fazla sürdüğünü açıklayan Dr. Abdulali, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerdeki araştırma merkezlerinin 24 saat bunun için çalıştığını ifade etti.

Bahreyn

Bahreyn Sağlık Bakanlığı, ülkede tespit edilen toplam vaka sayısının bin 528’e yükseldiğini, ölü sayısının ise 7 olduğunu açıkladı.

Bakanlık, şimdiye kadar 648 kişinin iyileştiğini, aktif vaka sayısının ise 873 olduğunu belirtti.

Bahreyn’deki sahra hastanesi

Bahreyn’de, askeri bir hastanede bulunan çok katlı bir otopark koronavirüs hastalarını tedavi etmek için 130 yataklı yoğun bakım ünitesine dönüştürüldü.  Dört yoğun bakım ünitesinin daha kurulması planlanıyor.

Bahreyn Başsavcılığı ise salgının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan evlerdeki izolasyon prosedürünü ihlal etmekle suçlanan 60 kişi hakkında yasal işlem uygulanacağını açıkladı.

Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Abdullah es-Sened, ülkedeki vaka sayısının bin 355’e, can kaybının ise 3’e ulaştığını bildirdi.

Şimdiye kadar 176 kişinin iyileştiğini bildiren Sözcü, aktif vaka sayısının bin 176 olduğunu da aktardı.

Katar

Sağlık Bakanlığı, 197’si son 24 saatte olmak üzere ülkede 3 bin 428 kişide koronavirüs tespit edildiğini, 7 kişinin ise hayatını kaybettiğini bildirdi.

Şu ana kadar iyileşen kişi sayısının 373 olduğunu ifade eden bakanlık, yeni vakaların çoğunun bir önceki vakalarla temasa geçen kişiler olduğunu vurguladı.

Umman

Umman Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 97 kişide daha koronavirüs tespit edilmesiyle vaka sayısının 910’a yükseldiğini, can kaybının ise 4 olduğunu bildirdi.

Bakanlık şu ana kadar 130 kişinin iyileştiğini de belirtti.

Şarkul Avsat