Bahreyn, 7 gün için otoparkı Korona hastanesine dönüştürdü

Bahreyn, acil durum planı kapsamında, ülkedeki hastanelerde bulunan üniteler haricindeki en büyük yoğun bakım merkezlerinden birini kurdu. Acil Koronavirüs (Kovid-19) vakalarına özel olarak kurulan bu sahra hastanesi, bir otoparkın hastaneye dönüştürülmesiyle ortaya çıktı.

Askeri hastane projesinin müdürü olan Dr. Nayif Abdurrahman Lori, saha gezisi sırasında Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada projenin, acil durumları, yeni tip Koronavirüs salgınını kontrol altına almak ve virüsün yayılımını durdurmak için yürütüldüğünü ve hastaneye dönüştürme işlemlerinin 7 gün içinde tamamlandığını belirtti.

Dr. Lori, kurulan yoğun bakım ünitesinin sadece en uç vakaları kabul edeceğini, bu ünitenin inşasının salgından etkilenen kişi sayısı veya yoğun bakım vaka sayısında bir artış olması durumunda önleyici bir adım olarak geldiğine dikkat çekti. Dr. Lori, 130 yataklı ünitenin, basınç ve diyaliz cihazları gibi tamamen modern tıbbi cihazlarla donatılarak tam teşekküllü hale getirildiğine işaret etti.

Dr. Lori açıklamalarına şöyle devam etti,

“Bahreyn Krallığı’nda şu anki yoğun bakım vaka sayısı sadece 3 olup, bunların tedavilerine de Selmaniye Tıp Hastanesi’nde devam edilmektedir. Selmaniye Tıp Hastanesi’ndeki yatak sayısı yakında 500’e çıkarılacak. Kurulan yoğun bakım ünitesine gelince, şimdiye kadar hiçbir hasta kabul etmedi. Ancak iki kısma ayrılan ünite, vaka sayılarının artması durumuna karşı hazır hale getirilecek. Ünitenin ilk bölümü, salgından etkilenen vakaları ihtiva ederken ikinci bölüm (yatış ünitesi) ise iyileşmeye başlayan hastaları barındıracak ve böylece virüsten etkilenenlerden izole edilecek.”

Dr. Lori ayrıca, “Askeri bir hastane için otopark seçme fikrinin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Koronavirüs hastalarının diğer hastalardan izole edilmesi yönündeki tavsiyeleri doğrultusunda geldiğini belirtti. Hastane için seçilen mevkii hastaneden neredeyse izole edilmiş durumda olup, laboratuvar ve diğer birimlerden desteğe ihtiyaç duyulması halinde lojistik olarak askeri hastaneye yakın bir yerde bulunuyor.” dedi.

Dr. Lori, sağlık personeliyle ilgili olarak, Koronavirüs krizinin başlangıcından bu yana, Sağlık Hizmetleri’ne bağlı Veliaht Prens Tıp Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin, Koronavirüs salgınından etkilenmiş yoğun bakım hastalarına ve durumu stabil olan vakalara müdahale edebilmek üzere çok sayıda hemşire ve doktoru doğru şekilde eğittiğine dikkat çekti. Yeni oluşturulan yoğun bakım ünitesinde istihdam edilen 18 yoğun bakım doktoru, 40 asistan doktor ve 250 hemşireye yoğun bakım eğitiminin verildiğini ve ihtiyaç duyulması halinde göreve çağrılacaklarını belirtti.

Diğer taraftan, hastanenin yoğun bakım ve anestezi ünitesi bölüm başkanı Celal el-Han, Koronavirüsün hala gizemli bir hastalık olduğunu ve virüsle alakalı tüm tıbbi bilgilere sahip olmadıklarını, bu sebeple de tüm doktorlar ve hemşirelerin, hastalığı birbirlerine veya başkalarına bulaştırmamak için nasıl giyinecekleri ve virüsten nasıl korunacakları konusunda eğitildiklerini söyledi. Dr. Celal ayrıca, “Sağlık personelini akrabalarından ve ailelerinden izole etmek son derece zordur. Ancak çevrelerindeki insanlara karşı çok dikkatli olurlarsa, virüsten enfekte olmazlar ve böylece başkalarına da iletmeden önlemlerine devam ederler.” dedi.

Yaklaşık 1 Milyon 700 bin nüfuslu Bahreyn Krallığı kozmopolit bir toplum yapısına sahip. Ülkenin sadece yüzde 48’i Bahreyn  vatandaşı. BAE’nin yüzde 52’sini ise 900 bin nüfus ile Dünyanın farklı ülkelerinden gelen çeşitli sektörlerde çalışan işçiler oluşturuyor.

Şarkul Avsat