Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega

Nikaragua Devlet Başkanı Ortega sırra kadem bastı

Özellikle son bir aydır, ülkelerin liderleri koronavirüsle mücadele kapsamında vatandaşlarına liderlik etmeye çalışırken, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ortalıkta görünmüyor.

74 yaşındaki lider, ekranlar dışında en son, 21 Şubat’ta televizyonda da yayımlanan askeri bir etkinlik sırasında göründü. Son olaraksa 12 Mart’ta çevre ülkelerin liderleriyle internet üzerinden yapılan, koronavirüs konulu bir konferansa katıldı. Daha sonraysa halk ya da medya önüne hiç çıkmadı. Yönetim de Ortega’nın nerede olduğuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Diğer yandan, devlet okullarını ve üniversiteleri kapatmayan Nikaragua yönetimi, yeterli tedbirleri almadığı iddiasıyla eleştiriliyor. Sosyal mesafe için de herhangi bir kanunun konulmadığı ülkede, isteyenler kendilerini tecrit ediyor.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW) yaptığı açıklamada, Nikaragua yönetiminin koronavirüse karşı “umursamaz” davrandığını belirterek, bu durumun hem ülkedeki, hem de civardaki insanların hayatlarını tehlikeye attığını bildirmişti.

Açıklamada şu ifadeler de kullanılmıştı:

Ortega, Latin Amerika’da pandemiyi nasıl ele alacağını halka tek bir kere bile açıklamayan  tek lider. Ortega’yla evli olan Başkan Yardımcısı Rosario Murillo, Nikaragualılara sakin olup, çalışmaya devam etmelerini söyledi.

Ülkedeki resmi rakamlara göre, Nikaragua’da koronavirüs yüzünden yalnızca bir kişi öldü. Yetkililer, sayıları onu dahi bulmayan vakaların hepsinin yurtdışı kaynaklı olduğunu iddia ediyor.

Şarkul Avsat