ABD Başkanı Donald Trump

Trump: ABD ekonomisini yeniden açmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yüzünden durma noktasına gelen ABD ekonomisinin ‘yeniden açılmasının’ vaktinin geldiğini söyledi. Trump bu konuda uygun önlemlerin alınmasına yönelik kararı 50 eyaletin valisine bıraktı.

Trump Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısında ülkenin yeniden açılmasının aşama aşama olacağını, ‘bir vilayetin diğerini takip edeceğini’ ve yeni bir virüs dalgasından korunmak için ‘doğrulanabilir’ verilere dayanacağını açıkladı.

ABD’de 660 binden fazla vaka ve 32 binden fazla ölüm kaydedildi ancak salgından özellikle en çok etkilenen New York’ta virüsün yavaşladığına dair işaretler var.

Trump yaptığı açıklamada; “En son verilere dayanarak uzman ekibimiz artık ‘ABD’yi Yeniden Faaliyete Geçirme’ adını verdiğimiz savaşımızın bir sonraki aşamasına geçebileceğimiz konusunda hemfikir” ifadelerini kullandı.

Daha önce karantina uygulamasına geçmek için farklı farklı önlemler alan 50 eyalet valisi, önümüzdeki günlerde ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılması için gerekli adımları atacak ancak federal hükümet bu doğrultuda valileri yönlendirmek amacıyla bazı ‘tavsiyeler’ yayınladı.

Bir yol haritası niteliğinde olan tavsiyeler, sıkı ölçütlere göre izlenebilecek üç aşamadan oluşuyor.

Trump konuşmasında “Biz ekonomiyi birden açmıyoruz aksine bunu adım adım dikkatli bir şekilde yapıyoruz” dedi ve valilerin “eyaletlerindeki koşullara göre özel bir yaklaşım” benimseyebileceklerini belirtti.

Trump virüsten çok fazla etkilenmeyen “Montana’ya, Wyoming’e, Kuzey Dakota’ya bakıldığında” oralardaki durumun en çok etkilenen eyaletler arasında bulunan “New York’tan ve New Jersey’den oldukça farklı” olduğunu vurgulayarak “Öyleyse mesele esas olarak yöneticilere bağlı olacak” dedi.

Trump “Virüsün ülke dışından tekrar gelmesini önlemek için son derece ihtiyatlı olacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Şarkul Avsat