El-Mahra’da elektrik verimliliğini artırmaya yönelik Suudi projesinin temel atma töreni

Yemen’in elektriği Suudi Arabistan’dan

Suudi Arabistan’ın yürüttüğü Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı, Yemen’in el-Mahra vilayetindeki elektrik şebekelerinde verimlilik ve kapasiteyi artırmak için yüksek voltajlı elektriği düzenleme ve elektrik kesintilerinin önüne geçme çalışmaları başlattı. Proje, el-Gayda ilçesinin es-Sâde ve es-Sûk mahallesi sakinlerinden 10 bin kişiye hizmet verecek.

Proje, es-Sâde ve es-Sûk mahallelerinde orta ve alçak gerilim şebekelerindeki bağlantı noktalarında destekleme ve güçlendirmenin yanı sıra elektrik şebekelerinin iyileştirilmesini amaçlıyor. Proje ayrıca, elektrik şebekelerinin güçlendirilmesiyle elektrik akımının kapasitesini artırmayı, elektrik kesintileri ve hava koşullarından etkilenme durumunu azaltmayı ve her iki bölgede de yeni yükü kaldırma kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Proje, el-Gayda çarşıları ve mahallelerdeki tüm tesislerin yanı sıra, el-Aydarus, Aişe ve Şa’b olmak üzere üç okula hizmet sağlıyor. Proje, el-Gayda ilçesi ve es-Sâde mahallesindeki ticaret merkezleri için elektrik hatları, uzatmalar ve trafoları içeren, yüksek özelliğe sahip orta ve düşük voltajlı yeni elektrik hatlarının inşası kapsıyor.

Proje, 11/4. kw kapasiteli trafoların yanı sıra, orta voltajlı 11 kw’lik yüksek gerilim hattıyla, alçak voltajlı 415 w’lık gerilim hattı ağından meydana geliyor.

Proje, yüksek dereceli sıcaklıklar, elektrik tesislerinin alt yapısındaki noksanlıklar ve yaz aylarında elektrik tüketiminin artmasının yanında, el-Mahra vilayetindeki Gayda şehrinde ve diğer bölgelerde elektrik şebekelerini iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi projenin ışığında geliyor.

El-Mahra Valisi Muhammed Ali Yasir, proje hakkında “Bizler ve Suudi Arabistan Krallığı’ndaki kardeşlerimiz daha fazla projeye ve daha fazla başarıya ulaşmak için tek millet ve tek ülkeyiz” açıklamasında bulundu. Vali ayrıca, Suudi Arabistan’ın yürüttüğü Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı’na ve mensuplarına, başta el-Mahra’daki Kral Selman Tıp ve Eğitim Şehri Projesi olmak üzere el-Mahra’da ve Yemen’in diğer vilayetlerinde yürüttükleri çeşitli projeler dolayısıyla teşekkür etti.

Suudi Arabistan’ın yürüttüğü Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı, sık sık yaşanan elektrik kesintileri azaltmak ve iki bölgedeki yüksek kapasiteli elektrik talebini karşılayabilmek için, trafo başına 3 MWA kapasiteli 5 yükseltici transformatör ekleyerek el-Gayda’daki mevcut santralin kapasitesini yüzde 75 artırmayı ve böylece fazladan 10 MW elektrik üretmesini sağlıyor. Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı, el-Mahra vilayeti ve Yemen’in çeşitli vilayetlerdeki enerji santrallerinin petrol türevleriyle elektrik üretmesine büyük önem veriyor.

Yemen’in Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması Programı, yaz döneminde artan yükü karşılamak, elektrik kesintilerini azaltmak, artan taleple birlikte açılan elektrik açığını kapatmak için el-Mahra valiliğindeki istasyona elektrik üretmesi için tahsis edilen yakıttan verilen aylık desteği yaklaşık 4 bin 800 ton artırmayı amaçlıyor.

Şarkul Avsat