İsrail’de, Bnei Brak sakinlerinin yaklaşık yüzde 40’ı enfekte olabilecek

İsrail’de üst düzey bir sağlık yetkilisi geçtiğimiz günlerde bir Knesset toplantısında yaptığı konuşmada, ultra Ortodoks bir kent olan Bnei Brak’ın yaklaşık yüzde 40’ına koronavirüs bulaşmış olabileceğini söyledi. Bu oran, kentteki doğrulanmış vaka sayısının oldukça üstünde.

Maccabi Sağlık İdame Organizasyonu’nun (HMO) yetkilisi Dr. Ran Saar, yaklaşık 200 bin nüfuslu Tel Aviv banliyösünde yetkililere gerekli önlemleri alma çağrısında bulundu ve burada test edilmemiş çok sayıda vaka olduğunu da belirtti.

Saar, koronavirüs komitesine yaptığı açıklamada, “Çeşitli veriler Bnei Brak sakinlerinin yaklaşık yüzde 38’inin hasta olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Bu iddia, Bnei Brak’ta toplam vaka sayısını yaklaşık 75 bine çıkarıyor. Bu da Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı bölgedeki yaklaşık 900 doğrulanmış koronavirüs vakası sayısından çok daha yüksek.

Bnei Brak, İsrail’in nüfus bakımında dokuzuncu en büyük şehri olmasına rağmen vaka sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Kişi başı enfekte oranı Kudüs’ten dört kat daha fazla.

HASTA SAYISINDA BİR GÜNDE YAKLAŞIK YÜZDE 25 ARTIŞ OLDU

Yayınlanan Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs vakalarının şehirlere göre dağılımı, Bnei Brak’taki hasta sayısında bir günde yaklaşık yüzde 25 artış gösterdi.

Bakanlık rakamlarına göre Bnei Brak dışındaki ulusal artış yüzde 11 civarında. Diğer ultra-Ortadoks kasaba ve şehirlerde de kesin artışlar yaşanıyor. Modiin Illit ve Elad gibi ultra-Ortadoks yerlerde de artış yaşanıyor.

Aynı zamanda büyük bir ultra Ortodoks nüfusa sahip olan Kudüs, ülkede en çok sayıda koronavirüs hastasına sahip olan yer.

450 bin nüfusa sahip Tel Aviv’de yaşanan vaka artışlarında virüsün en çok görüldüğü şehirler arasında üçüncü sıraya geldi. Bir diğer en çok enfekte hasta sayısında sahip olan şehir Aşkelon.

The Times Of Israel