İsrail ‘koronavirüs kısıtlamalarını’ gevşetiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün (cumartesi) yaptığı açıklamada, ülkesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek için getirilen kısıtlamaların bugünden (Pazar) itibaren aşamalı bir şekilde hafifletileceğini duyurdu.

Enfeksiyon oranlarının yavaşlaması nedeniyle alınan bu karar doğrultusunda, bazı işletmelerin yeniden çalışmaya başlamasına ve hareket kısıtlamalarının hafifletilmesine izin verilecek. Yetkililer, 14 Mart’ta uygulanmaya başlayan kısmi karantina uygulamalarını artırarak iş yerlerini ve okulları kapatmış ve insanlardan çoğu zaman evlerinde kalmalarını istemişti. Bu önlemler İsrail ekonomisini kötü yönde etkilemesi sonucu birçok şirket kapanmak zorunda kaldı, bu ise işsizlik oranının yüzde 25’in üzerine çıkmasına sebep oldu.

Netanyahu televizyonda yayınlanan konuşmasında, “İsrail şimdiye kadar salgınla mücadelesinde başarılı oldu. Kısıtlamaların enfeksiyon oranını yavaşlattığı görülüyor” ifadelerini kullandı.

Netanyahu “Bugün aldığımız iyi sonuçlar, önlemleri sıkılaştırmak için değil aksine hafifletmek için adımlar atmaya başlamamızı sağlıyor” dedi.

Cumartesi akşamı itibariyle İsrail’de yaklaşık 13 bin 300 vaka olduğu tespit edilirken, 164 ölüm kaydedildi. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre enfeksiyon oranlarında son iki hafta içerisinde genel bir düşüş yaşandığı tespit edildi.

Şarkul Avsat