Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Asir bölgesindeki bir güvenlik noktası

Aktif ölçüm uygulamasının yaygınlaştırılması ile Kovid-19 vakaları 9 bini aştı

Suudi Arabistan’da 24 saat içerisinde bin 88 yeni vakanın kaydedilmesiyle, toplam vaka sayısı 9 bin 362’ye çıktı. 97 kişinin durumun ise kritik olduğu biliniyor. Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne kadar yapılan testlerin sayısı da 180 bini aştı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Abdulali dün Riyad’da düzenlenen basın toplantısında, vakaların yüzde 13’ünün Suudi, yüzde 87’sinin ise Suudi olmayan vatandaşlar olduğunu açıkladı. Aynı zamanda dün 69 kişinin daha iyileşmesiyle toplamda bin 398 kişinin iyileştiğini bildirildi.

Abdulali, Mekke ve Cidde’de yaşları 37 ile 64 arasında ve kronik hastalıklardan muzdarip olan 5 kişinin daha ölmesiyle toplam can kaybının 97’ye çıktığını kaydetti.

Sözcü, vakaların erken tespitine katkıda bulunan ve virüsün işleyiş ve bulaşıcılığını keşfetmeye yardımcı olan testleri yürütmek için yoğun nüfuslu mahallelerde ve işçi konutlarında uzman ekipler tarafından yapılan aktif ölçüm çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi. Hastalık Önleme ve Kontrolü Ulusal Merkezi tarafından güvenilir laboratuvarlar aracılığıyla bugüne kadar 180 bin testin yapıldığını belirten Abdulali’nin açıklamalarına göre aktif ölçüm uygulaması üç gün önce Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vaka sayılarının yüzde 50’sinin teyit edilmesine katkıda bulunuldu. Aktif ölçüm sayesinde keşfedilen ve dün bakanlık tarafından açıklanan vakaların oranı yüzde 82’ye ulaştı.

Virüse yakalananların tedavisinde antibiyotik kullanımı ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, antibiyotiklerin virüsleri değil bakterileri hedeflediğini söyledi. Virüs tedavisinde vücudun bağışıklığının aktive edildiğini ya da antiviral kullanıldığını belirten Abdulali, antibiyotiklerin virüsün neden olduğu hastalığı tedavi etmede işe yaramayacağını ifade ettiği açıklamasında şunları söyledi:

“Sıtma tedavisinde kullanılan antiparaziterler üzerine belirli bir kritik seviyenin olduğu durumlarda kullanılan kısıtlı çalışmalar mevcut. Etkisinin keyfiyeti ya da yalnızca belli bir grupta etkili olup olmadığı henüz araştırılmaya devam ediyor.”

Suudi Arabistan Kıdemli Alimler Konseyi tarafından dün yapılan açıklamada, yetkili makamlar onayladığı taktirde farz namazları ve teravihlerin evlerde kılınabileceği belirtildi. Aynı zamanda sahur ve iftarlarda bir araya gelmekten kaçınmanın gerekliliği vurgulandı. Konsey Genel Sekreterliği, tüm Müslümanları Ramazan Ayı için hazırlık yaparken gerekli önlemleri tam olarak gözetmeye çağırdı.

Kuveyt

Kuveyt’te dün, uluslararası seyahatlerin durdurulması sonrasında yurt dışında mahsur kalan vatandaşlar için en kapsamlı tahliyeye başlandı. Bu kapsamda 50 bin Kuveytli vatandaşın tahliye edilmesi bekleniyor. Kuveyt Emiri, yurt dışından dönen gruplara yönelik konuşmasında, sağlık önlemlerine uyulmadığı takdirde salgınla mücadele çabalarının başarılı olamayacağı konusunda uyardı.

Kuveyt’te tahliye uçuşlarından biri daha tamamlandı.

Kuveyt Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü dün başlayan tahliyelerin gelecek hafta salı gününe kadar devam edeceğini duyurdu. Yurt dışından dönen vatandaşların seyahatlerinin operasyonel planlama Başkanı Saad el-Atibi, üç gün içerisinde 16 yönden 75 farklı uçuşun yapılacağını bildirdi.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, televizyonda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Bu vesileyle, ülkelerine dönen kardeşlerimin sağlık otoritelerinin talimatlarına, özellikle de kişisel veya kurumsal karantina prosedürlerine, sıkı sıkıya ve tam kararlılıkla uymaları gerektiğini hatırlatmak isterim. Aynı zamanda toplumun ve ailelerin sağlığı için temasın kesilmesi, bu konuda sorumluluk alınması ve ülkeye olan vefanın gösterilmesi, böylece yasal hesap verebilirlik ve cezai işlemlerden kaçınılması gerektiğini vurgularım. İş birliği ve dayanışma olmadan, tüm talimatlara bağlılığı sürdürmeden bu salgını kontrol altına alma çabalarımızı başarıya ulaştıramayız. Allah korusun ancak böyle bir durumda ülkemizin karşı karşıya geleceği sonuçlar son derece ağır olacaktır.”

Kuveyt Sağlık Bakanlığı dün kaydedilen 164 yeni vaka ile toplam vaka sayısının bin 915’e çıktığını açıkladı. Aynı zamanda 60 yaşındaki bir Hint vatandaşın öldüğü ve can kaybının 7’ye çıktığı bildirildi. Sağlık Bakanı Şeyh Basil es-Sabah, Kovid-19’un neden olduğu hastalığa yakalanan 25 kişinin daha iyileşmesiyle toplamda iyileşen kişi sayısının 305’e yükseldiğini doğruladı.

Bahreyn

Bahreyn Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada toplam vaka sayısının bin 881’e çıktığı belirtildi. Aynı zamanda 4 kişinin daha iyileşmesiyle Bahreyn’de toplamda iyileşen kişi sayısının 759’a çıktığı açıklandı.

Bakanlık yeni vakalardan 78’inin düzenli göçmen işçi, 20’sinin önceki vakalar ile temas halindeki kişiler, ikisinin de yurt dışından dönenler olduğunu bildirdi. Ülkede toplamda bin 115 aktif vakanın olduğu, ikisin ise kritik durumda olduğu biliniyor. Bakanlık, bugüne kadar toplamda 85 bin 126 sağlık testi yaptı. Bakanlık ayrıca Bahreyn resmi havayolu şirketi Gulf Air aracılığıyla Bahreyn vatandaşlarının İran’dan tahliye edildiğini de duyurdu.

Umman

Umman’da son 24 saat içerisinde 86 yeni koronavirüs vakası kaydedildi, böylece ülkede toplamda kaydedilen vaka sayısı bin 266’ya çıktı. Umman Sağlık Bakanlığı, yeni vakalardan 15’inin Ummanlı, 71’inin de yabancı kişiler olduğunu açıkladı. Ülkede koronavirüs nedeniyle 7 kişinin öldüğü, 233 kişinin de iyileşerek taburcu edildiği biliniyor.

Katar

Katar’da son 24 saat içerisinde 440 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesiyle toplamda vaka sayısı 5 bin 448’e çıktı. Ülkede 8 kişinin daha iyileştiği bildirildi.

Şarkul Avsat