Fetva: Koronavirüsle mücadele eden sağlık çalışanları oruç tutmayabilir

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Fetva Konseyi tarafından verilen fetvaya göre, sağlık çalışanları ve hastalar Ramazan ayında oruç tutmaktan muaf olacak. 

Birinci fetvaya göre; oruç sağlıklı insanlar için zorunludur. Ancak Kovid-19’dan muzdarip olan herkes, virüs belirtileri yaşadıklarında, doktorlar durumlarını kötüleştireceğini söylüyorsa, oruç tutmak zorunda değildir.

Salgınla mücadele eden sağlık personeli de bağışıklık sistemlerini zayıflatacaklarından veya hastaları tedavi etme yeteneklerinden ödün vereceklerinden korkarlarsa oruç tutmayabilirler.

İkinci fetvaya göre, Ramazan ayında akşam namazından sonra kılınan teravih namazı mevcut koşullardan dolayı evde kılınabilir. Ancak konsey, teravih namazının mümkünse, ‘evin reisi’ tarafından kıldırılması gerektiğini ve bu kişinin namazda Kuran-ı Kerim’den veya ezbere bildiği ayetleri okuması gerektiğini belirtiyor.

BAYRAM NAMAZI CEMAATLE KILINABİLECEK Mİ?

Üçüncü fetva, sosyal uzaklaşma kurallarıyla ilgili. Konsey, sabah namazı sonrası kılınan bayram namazının, durumun o zamana kadar geçmemesi halinde, evlerde bireysel olarak kılınabileceğini bildirdi. Aynı evde yaşayan aileler birlikte namaz kılabilirler, ancak konsey namazı kılmak için toplanma eyleminden, İslam’da yaşamları tehlikeye atmanın yasak olması kuralından dolayı kaçınılması gerektiğini açıkladı.

Dördüncü fetva, cuma namazıyla ilgili. Müslümanlar cuma yerine öğle veya ikindi namazı kılmalı.

Ramazan ayı boyunca camilerin kapalı kalması bekleniyor.

Beşinci fetva, Müslümanlara, bu yılın başlarında ‘mevcut koşullar göz önüne alındığında’ gelirlerinin bir yüzdesi kullanılarak hesaplanarak ödenen, sürdürülebilir, yıllık bir yardım eylemi olan zekatın ödenmesi talimatını veriyor. Tipik olarak, Müslümanlar zekatı seçtikleri belirli bir tarihte yılda bir kez ödeme yaparak verirler,  ancak konsey bu yıl koronavirüsün etkilerinden muzdarip insanlara yardımcı olmak için ‘mümkün olan en kısa sürede ödeme yapmanın daha iyi olacağını’ ifade etti.

Fetva Konseyi, ‘’Peygamber Muhammed, amcası Al Abbas’ın lehdarlarının ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmak için vaktinden daha önce zekatını ödemesine izin verdi’’ örneğini gösterdi.

Müslüman Toplumlarda Barışı Teşvik Forumu Başkanı Abdullah bin Bayyah, BAE’nin Fetva Konseyi’nin sanal toplantısına katıldı.

BAE Devlet haber ajansı WAM, zekatın her türünün ihtiyaç sahiplerinin gereksinimlerinin  karşılamasına yardımcı olmak için harcandığını duyurdu.

BAE’de alimler, genellikle Ramazan’ın bitiminden birkaç gün önce ödenen hayırsever bir katkı olan fitrenin de kutsal ayın başlangıcında ödenebileceğini belirttiler.

Fetva Konseyi, her türlü zekatın ülkedeki ihtiyaç sahiplerine ulaşması için yetkililere veya hayır kurumlarına verilebileceğini söyledi. Burada biriken para, fonlar aracılığı ile BAE Kızılayı ve diğer lisanslı yardım kuruluşları aracılığıyla ihtiyaç sahibi diğer Müslümanlara da gönderilebilecek.

BAE’de bu yıl camiler kutsal Ramazan ayı boyunca kapalı olacak ve bu koronavirüsün getirdiği en büyük değişikliklerden biri olacak.

The National