Suudi Arabistan koronavirüsle mücadelede yoğun nüfuslu bölgeleri merkeze alıyor

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, sağlık ekiplerinin saha kontrolleri ve salgın araştırmaları aracılığıyla virüsten etkilenmiş vakaları bulundukları yerde belirlemek, salgının önüne geçmek ve virüsten etkilenenler ve onlarla temasta bulunanları tespit etmek için zamana karşı yarışır gibi Koronavirüs vakalarına yerinde tespit etmeye çalışıyor.

Bir salgın araştırma ekibi, 24 saat boyunca giriş ve çıkışların yasaklandığı Dammam’daki el-Esir Mahallesi gibi nüfus yoğunluğunun bulunduğu doğu bölgesindeki mahallelerde kapsamlı saha araştırmaları turlarını yoğunlaştırıyor.

Salgın araştırma ekipleri, önceki gün el-Huber şehrinde nüfusun ve işçi sayısının yoğun olduğu güney mahalleleriyle el-Ahsa vilayetinin el-Faysaliye Mahallesi sakinlerinin Koronavirüs salgınından etkilenip etkilenmediklerini tespit etmek için geniş kapsamlı bir sağlık taraması yaptı.

Suudi Arabistan, geçici ikamet sahiplerine ve hatta muhaliflere bedava ilaç sağlamak gibi bir dizi önlem alarak, muhaliflerin yasal durumları hakkında herhangi bir sorgulamada bulunmadan tedavi imkanı sunacak. Ayrıca, virüs salgınının önüne geçmek için sosyal mesafe şartını yerine getirmek üzere, sağlık koşullarını sağlamayan konutlarda yaşayan işçiler için okulları konaklama ve barınma tesisleri olarak açtı. el-Ahsa vilayetindeki sağlık birimleri devletin ilgili tüm kurumlarıyla işbirliği içinde, koronavirüsten etkilenmiş şahıslara evlerinde ulaşmak için mahalle aralarında yoğun bir şekilde sağlık taraması yapmaya başladı.

Ahsa vilayetindeki Sağlık İşleri Medya Koordinatörü Abdurrahman es-Sidrani, 13 kişiden oluşan alanında uzman sağlık ekiplerinin, salgın ihtimalinin arttığı, yüksek risk taşıyan mahalleler veya nüfus yoğunluğunun olduğu kalabalık yerleşim birimlerinin yanı sıra sağlık tesislerinde çalışanların evlerini inceleme sahası olarak belirlediklerini vurguladı. Es-Sidrani, açıklamalarına şöyle devam etti, “Sağlık pratisyenleri, bölgelere ulaşarak,  mahalle sakinlerinin sağlık durumlarından emin olmak için önlem olarak tıbbi testler, sağlık taramaları, laboratuvar destekli teşhisler yapıyor. Bu çalışmalar, hastalık semptomlarını göstermeseler dahi enfekte vakaların erken teşhisine katkıda bulunuyor. Böylece salgını önlemek ve kontrol altına almak için enfekte vakaları ve onlarla temasta bulunanları tespit etme süreci kolaylaşıyor.”

Şarkul Avsat