Suudi Arabistan’da koronavirüs yolsuzluğuna karışan üst düzey yetkililere soruşturma

Suudi Arabistan Ulusal Kontrol ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (Nazaha), Riyad’da sağlık sektöründe yönetici 2 kişinin yanı sıra 1’i otel sahibi toplam 6 kişi hakkında mali ve idari yolsuzlukla ilgili soruşturma başlattı.

Nazaha tarafından dün yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede kullanılmak üzere sağlanan devlet harcamalarından yasadışı kazanç elde etmeye çalıştıkları bildirildi.

Açıklamaya göre haklarında soruşturma açılan kişiler, yurt dışından dönen vatandaşların karantina süresini geçirecekleri yerleri bulmak üzere harekete geçti ve Sağlık Bakanlığı ile bu konuda sözleşme yapmak üzere otellerden komisyon talep etti.

Aynı şekilde Turizm Bakanlığı’ndaki yetkililerden biri, yurt dışından dönen vatandaşların karantina dönemini geçirmeleri konusunda Sağlık Bakanlığı’na abartılı bir fiyat teklifi vererek görevini ihlal etti. Söz konusu kişi hakkında yürütülen soruşturmada görevini ihlal ettiği ve kamu parasını israf ettiği sonucuna varıldı.

Öte yandan Nazaha, Riyad polisi ile koordinasyon içerisinde, koronavirüs salgınının yayılması önlemek amacıyla alınan sokağa çıkma yasağını delmek üzere sahte sokağa çıkış izinleri hazırlayan bir göçmen hakkında soruşturmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı’nda çalışan bir akrabasının yardımıyla toplam 30 sahte izin hazırlayan kişi, her birini 3 bin riyalden sattı.

Sahte izin olayına karışanların hepsi Riyad polisi tarafından gözaltına alındı.

Nazaha, herkesin Suudi Arabistan’ın koronavirüse karşı çabalarını baltalayan mali veya idari yolsuzluklar hakkında bilgi vermesini istedi.

Şarkul Avsat