​Suudi Arabistan’da koronavirüs ile ilgili bilimsel çalışmalar hız kazandı

Suudi Arabistan’daki araştırma merkezleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı bir tedavi veya aşı bulunmasına zemin hazırlayacak çalışmaları yoğunlaştırdı.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, koronavirüs epidemiyolojisi ile ilgili temel araştırmalar ve klinik çalışmaları içeren yaklaşık 307 araştırma teklifi aldığını açıkladı.

Söz konusu araştırmalar, risk faktörleri, bulaşma yöntemleri, virüsteki genetik gelişmeler, farklı tanı yöntemleri, hastalığı önleme ve azaltma önlemleri ile hastalığın ilerlemesini ve mortalitesini tahmin etme yöntemlerini içeriyor.

Diğer yandan, Ulusal Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, laboratuvarlarında virüsün genetik dizisini incelemeye başlayacaklarını duyurarak, bu çalışmanın tespit edilen vakaların nereden çıktığını öğrenmeye ve ülke içindeki yayılımını takip etmede yardımcı olacağını vurguladı.

Kral Abdulaziz Bilim ve Teknoloji Şehri de, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Konseyi ve Ulusal Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ile işbirliği içerisinde salgının yayılmasını sınırlamak için ulusal çabaları güçlendirmek ve yoğunlaştırmak amacıyla bilimsel araştırmaları desteklemeye yönelik çalışmaların başlatıldığını bildirdi.

Gıda ve İlaç İdaresi (SFDA), daha önce ülkedeki 5 hastanede ‘Standart bakım alan Kovid-19 hastalarına ek tedaviler için küresel araştırma projesi’ başlıklı uluslararası klinik araştırmanın yürütülmesini kabul etmişti.

Söz konusu araştırma, koronavirüs tedavisine katkıda bulunabilecek Remdesivir, Klorokin, Lopinavir/Ritonavir ve Interferon Beta 1 gibi antiviral ilaçların etkinliği ve güvenilirliği hakkında sağlam veriler elde etmeyi amaçlıyor.

Şarkul Avsat