Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas

Abbas, Batı Şeria’nın kısmen ilhakına karşı uyardı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD ve İsrail hükümetlerini Filistin topraklarının herhangi bir parçasının ilhakı konusunda uyardı.

Dün video konferans yoluyla düzenlenen hükümet toplantısında konuşan Abbas, şu ifadeleri kullandı:

“Şuanda koronavirüsle uğraşıyor olmamız, asıl meselelerimiz olan işgalin sona ermesi, başkenti Doğu Kudüs olacak bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gayelerimizi bir kenara bıraktığımız anlamına gelmez. Başta ilhak ve Yüzyılın Anlaşması olmak üzere İsrail hükümeti tarafından gerçekleştirilen saldırı ve planları bir an bile unutmadık. İsrail ve ABD hükümetlerini topraklarımızın kısmen ilhakı konusunda uyardık.”

ABD Barış Planı’nı ve içerdiği maddeleri reddettiği kararlı duruşunu yineleyen Abbas, Filistin liderliğinin anlaşmaya karşı direneceğini vurguladı. İlhak ilan edildiği taktirde Filistin otoritesinin ‘bu karara karşı derhal tedbir alacağını’ bildiren Abbas, hangi prosedürlere başvuracağına değinmedi. Ancak Filistinli yetkililer, İsrail ile yapılan anlaşmaların böyle bir durumda derhal iptal edileceğini söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Sekreteri Saib Ureykat, birkaç gün önceki açıklamasında bu konuya değinmişti. Ureykat, Batı Şeria’nın kısmen ilhakına yönelik herhangi bir hamlenin İsrail ile yapılan tüm anlaşmaların derhal ve tüm tezahürleriyle sona ereceği anlamına geleceği konusunda uyarmıştı. Resmi televizyonda yaptığı açıklamada, “Dünya liderlerine bildirdik: İsrail Batı Şeria’nın küçük dahi olsa herhangi bir kısmını ilhak ettiği taktirde tüm geçiş anlaşmaları sona erecek; İsrail hükümeti, nehirden denize Filistin’in işgalinden sorumlu olacak” ifadelerini kullandı.

Başbakan Muhammed İştiyye ise hükümetin Abbas’ın başta ilhak ve Yüzyılın Anlaşması olmak üzere tüm meselelerdeki kararlı duruşunun arkasında olduğunu vurguladı.

Filistin otoritesi, İsrail’in Batı Şeria’yı kısmen ilhak etmesi olasılığına karşı koyma çağrısında bulunuyor. Nitekim İsrail’in söz konusu planının bu yıl yürürlüğe gireceği bekleniyor. Diğer yandan, aralarında siyasi temasın olmadığı otorite ile İsrail arasında yalnızca koronavirüs salgını konusunda güvenlik, ekonomik ve diğer konularda koordinasyonlar bulunuyor.

Abbas, İsrail’i toprakları dahilinde çalışanlar hakkında herhangi bir önlem almamakla suçlayarak “Filistinli çalışanların evlerine sağ salim dönmeleri için İsrail tarafıyla çalışmalarımız sürüyor. Tek amacımız Filistin’i salgından uzak tutmak. Umuyoruz ki bu konuda Allah yardımcımız olacak” ifadelerinde bulundu.

Şarkul Avsat