İtalya’da yoksullar koronavirüsten daha az ölüyor

Kuzey İtalya’nın Lombardiya ve Veneto bölgeleri hala koronavirüsünün etkilerini kötü bir şekilde hissediyor. Ancak, yetkililer tarafından hemen karantinaya alınan birkaç yer dışında İtalya’nın daha yoksul bölgelerinde virüs nedeniyle ölüm oranı daha çok düşük.

İtalya’da bildirilen Kovid-19 vakalarının yüzde 90’ı kuzeyde. Acil Tedarik Komiseri Domenico Arcuri “Virüs, 2. Dünya Savaşı bombardımanlarından daha fazla insanı öldürdü” ifadelerini kullandı.

Bir tıp uzmanı, Almanya’daki oranlara yakın olan ülkenin güneyindeki düşük enfeksiyon oranını “gerçek bir mucize” olarak tanımlıyor.

Virologlar, ülkenin güneyinin daha iyi durumda olmasını zaman faktörüne bağlıyor.

Hastalığın daha ilk dönemlerinde ilan edilen ulusal karantinada İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, İtalya’nın koronavirüs ile mücadele etme yeteneği, vakaların büyük oranda Milano çevresindeki kuzey merkez üssünde bulunup bulunmayacağına bağlı olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

60 milyon nüfuslu Akdeniz ülkesinde, şimdiye kadar resmi olarak koronavirüsten 23 bin 660 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İtalya bu sayıyla ABD’nin arkasında, ikinci sırada yer alıyor.

Ancak İtalya, koronavirüs pandemisinin, en donanımlı sağlık çalışanlarının olduğu şehirlerde yayıldığı için kendisinin görece şanslı olduğunu düşünüyor.

Conte, ülkenin önümüzdeki haftalarda yavaş yavaş yeniden açılmasına izin vereceklerini belirtiyor.

İtalya’nın en iyi sağlık yetkilileri Conte’nin kumar oynadığına düşünüyor. Halk Sağlığı Konseyi Başkanı Franco Locatelli, “Salgının, güney bölgelerine yayılmasını önledik. Bu artık sayılarla da doğrulanan bir gerçek” diye konuştu.

ZAMAN FAKTÖRÜ GÜNEYİ KURTARDI

İtalya’nın en önemli sağlık kuruluşlarından olan Guiseppe Conte’da Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı Giovanni Rezza şu ifadeleri kullandı:

“Virüs, Lombardiya’ya muhtemelen, Çin’in Vuhan şehrine uçuş yasağı getirilmeden önce girdi. Burada, gribin yoğun olduğu dönemde yayılıyordu. Bu yüzden ilk aşamalarda teşhis etmek çok zordu. Daha sonra, kuzeyin her tarafına yayıldı. Salgın, İtalya’da yayılırken ve Güney’de bazı vakalar görülmeye başladığında buradaki yetkililer hazırlıklıydı ve karantina etkiliydi. Sosyal mesafe önleminin, virüsün uzun bir süre yayıldığı kuzeyde yayıldığı gibi güneyde de yayılmasını engellediğini düşünüyoruz. Zaman faktörü, güneyi kurtardı.”

Rezza bir diğer nedenin coğrafi farklılık olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “İtalya’da, virüs, kuzey bölgeleri gibi en üretken bölgelerde etkili oldu. Bunun nedeni, insanlar arasında daha fazla temasın ve yoğun iş çevresinden kaynaklı daha çok günlük hareketlerin burada görülmesi. Nüfus yoğunluğu da önemli.”

Napoli ve Palermo gibi büyük şehirler dışında, güney İtalya genellikle kuzeyden daha az nüfusa sahip.

Rezza, “Aşı bulunmadığı sürece, virüs yayılmaya devam edecek. O zamana kadar, virüsten kurtulamayız. Eğer tedbirler bir anda kaldırılırsa, Bari gibi güney şehirleri, anında Codogno’dan daha kötü bir hale gelebilir “ ifadeleriyle İtalya’da şimdiye kadar en yüksek ölüm oranına sahip Lombardiya’nın Codogno kasabasını hatırlattı.

Bu nedenle, hükümet tarafından epidemiyolojik durumu değerlendirmek için seçilen bazı uzmanlar, 4 Mayıs’ta sona erecek olan karantinanın kaldırılması kararına olumlu yaklaşmıyor.

Bazı iş dünyası liderleri, Conte’yi üretimin durdurulmasını uzatarak ekonomiye gereksiz zarar vermekle suçluyor.

İtalya’nın kuzey endüstrisinin merkezindeki çok sayıda insan, Conte’yi Mayıs başında olabildiğince çok sayıda iş yeri ve işletme açmaya yönlendiriyor. Ülke, koronavirüsünün yayılmasını önlemek için karantinaya girdiğinde bundan çok sayıda fabrika zarar gördü ve milyonlarda kişi ya izne ayrıldı ya geçici olarak işsiz kaldı.

İtalya merkez bankası, Mart ayında sanayi üretiminin yüzde 15 oranında düştüğünü ve toplam ekonomik üretim Ocak ve Mart arasında yıllık bazda yüzde 5 oranında küçüldüğünü açıkladı.

Ancak, kuzeyli yöneticiler ve güneyli yöneticiler arasında görüş ayrılığı söz konusu. İtalya’nın güneyinde bulunan Campania Bölge Başkanı Vincezo Luca, kuzeydeki yöneticilerin “evde kal” kuralları kaldırması durumda, kuzeydeki insanlara “sınırlarını kapatmak” zorunda kalacaklarını belirtiyor. Calabria ve Sicilya Başkanları da aynı şeyi yapacaklarını ifade etti.

Sicilya Bölge Başkanı Nello Musumeci “Şimdiye kadar direndik ve başarılı da olduk. Şimdi her şeyi mahvedemeyiz” diye konuştu.

Arab News