İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth

Kraliçe II. Elizabeth, yılda neden iki kere doğum günü kutluyor?

Bugün 94 yaşına giren Kraliçe II. Elizabeth yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kutlama yapmaktan vazgeçti.

İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanını elinde bulunduran Elizabeth’in, doğum günü her yıl büyük coşkuyla kutlanırken bu yıl ki kutlamalar ise koronavirüs engeline takıldı.

Pek çok kişinin bilmediği şeylerden biri de, Kraliçe’nin yılda iki kez doğum günü kutlaması.

Geleneksel olarak her yıl biri gerçek, diğeri törensel olmak üzere iki kere doğum günü kutlayan Kraliçe, 21 Nisan 1926’da doğdu. Resmi olan doğum günü ise genellikle Haziran’ın ikinci Cumartesi günü kutlanıyor.

İlk kez 1748’de Kral 2. George’un asıl doğum günü Kasım ayında kötü hava şartlarına denk gelmesi nedeniyle Haziran ayında törensel bir doğum günü düzenlendiği biliniyor.

Kral George açık havada büyük kutlamalar istiyordu ve Kasım ayı bunun için uygun bir zaman değildi. Bu nedenle yazın yıllık yapılan bir askeri yürüyüşle eş zamanlı olarak ve havanın da güzel olacağını umarak resmi doğum gününü yaz mevsimi olarak belirledi.

İngiltere’nin başkenti Londra’nın farklı yerlerinde Kraliçe’nin doğum günü münasebetiyle özel bir atış seremonisi gerçekleştiriliyor. Ancak Kraliçe, bu yıl koronavirüs sebebiyle kutlamaları iptal etme kararı aldı.

1926 yılında dünyaya gelen Kraliçe Elizabeth, 1952 yılında tahta çıktı. 2015 yılında ise 1937 ila 1902 yılları arasında tahta oturan Kraliçe Victoria’nın rekorunu kırdı.

Öte yandan son verilere göre, İngiltere virüs sebebiyle 16 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. İngiltere, virüs nedeniyle dünyada en çok ölümün yaşandığı 5. ülke oldu. Ülke genel uygulanan izolasyon prosedürleri dördüncü haftasına girerken, çok sayıda şirket kepenk indirerek, çalışanlarını izne çıkardı.

Kraliçe hali hazırda 98 yaşındaki kocası Philip ile birlikte Londra’nın batısındaki Windsor Sarayı’nda kalıyor.

Buckingham Sarayı’ndan geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, Haziran ayında Kraliçe’nin resmi doğum gününü kutlamak için yapılan etkinliklerin, kısıtlamalar göz önüne alındığında geleneksel tarzda gerçekleşmeyeceği duyurulmuştu.

Şarkul Avsat