Koronavirüse karşı hangi maske kullanılmalı?

N95, cerrahi maske, kağıt, kumaş… Her bir maskenin nasıl işe yaradığı konusundaki bilgiler burada.

Dışarı çıkarken hangi maskeyi kullanmak gerektiği konusunda kafanız mı karışıyor? BAE’de bulabileceğiniz farklı türdeki maskeler hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda.

Sağlık ve Hastalık Önleme Bakanlığı Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) herkesten, ülkenin Kovid – 19 ile savaştığı bu dönemde dışarı çıkarken güvende olmaları için yüzlerini maske ile kapatmalarını istedi.

-BAE’nde Kovid-19’a karşı önleyici tedbirlerin alındığı bu dönemde Sağlık Bakanlığı sokağa çıkarken maske takılmasını istedi.

Maske Türleri: Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre kullanılabilecek farklı türde maskeler bulunuyor.

N 95 tipi maskeler: N 95 maskeleri havayı filtreler ve küçük kirli parçacıkların ağız ve burun içine girmesini engeller. Yüze tamamen oturan solunum maskeleri N 95, havadaki zehirli maddeleri en yüksek oranda filtrelemektedir.

Sağlık Bakanlığına göre bu maskeler yüzde 95 oranında koruma sağlar ve hastalarla doğrudan temas halindeki sağlık çalışanları tarafından kullanılır. Bu maske kullanıldıktan sonra atılabilir.

Cerrahi Maske: Bu maske büyük damlacıklara karşı etkilidir fakat çok küçük parçacıkları filtrelemez. Ameliyatlar sırasında cerrahî çalışanları tarafından korunma maksatlı kullanılır.

Bu maskeler sıvı geçirmezler ve ABD Salgın Kontrol Merkezi (CDC)’ye göre takan kişiyi, vücuttan sıçrayan ya da fışkıran sıvılara ya da diğer zararlı sıvılara karşı korurlar.

N 95 maskesi ile karşılaştırıldığında yüze daha gevşek otursa da takan kişiyi solunum yoluyla girecek zararlı sıvılardan bir nebze koruyacaktır. Bu tür maskeler her kullanımdan sonra atılmalıdır.

Kağıt maskeler: Kağıt maskeler çok yaygın kullanılmasa da ağız ve burnu kapatarak zehirli olmayan tozlara karşı etkin koruma sağlamaktadır.

Bez Maske:  Atılabilir maske bulunmadığı durumlarda bez maske kullanılabilir. Pamuklu kumaştan yapılır ve her kullanımdan sonra yıkanması gerekir. Korunmak için maske talebinin tüm dünyada arttığı şu dönemde bez maske kullanımı artmış durumdadır.

ABD Salgın Kontrol Merkezi’ne göre bu maskeler sıkıntı yaratmadan solunuma izin verecek şekilde çok katlı kumaştan yapılmalı ve şekli bozulmadan çamaşır makinesinde yıkanabilmelidir.

– Maskelerin, takan kişiyi etkili bir şekilde koruması için uyulması gereken belli rehberler bulunmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maskenin nasıl takılması gerektiğine dair bazı bilgiler verdi:

– Maske takarken bazı noktalar dikkat etmek gerekir.

 

  • Maske takmadan önce ellerinizi su ve sabunla yıkayın ya da alkol bazlı bir el temizleyici ile temizleyin.
  • Maske ile ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve yüzünüzle maske arasında hiç boşluk kalmamasını sağlayın.

– Ellerinizi iyice temizleyin ve maskenin ağız ve burnu iyice kapatmasını sağlayın.

 

  • Maske takarken ellerinizin maskeye değmemesine dikkat edin. Eğer değerse ellerinizi su ve sabunla yıkayın ya da alkol bazlı temizleyici jelle temizleyin.

– Maskeye dokunmaktan kaçının. Dokunursanız ellerinizi temizleyin.

 

  • Maskeniz nemlendiyse hemen yenisi ile değiştirin ve kullanılmış maskeyi tekrar kullanmayın.
  • Maskeyi çıkartırken ön tarafına dokunmayın, arka yüzünden tutun.

– Maske nemlenirse atın ve tek kullanımlık maskeleri ikinci kez kullanmayın.

 

Ve derhal kapalı bir çöp kutusuna atın, ellerinizi su ve sabunla yıkayın ya da alkol bazlı bir temizleyici ile temizleyin.

– Maskeyi çıkarırken lastiklerinden tutun ve maskeye dokunmayın.

 

Gulf News