Koronavirüsle ilgili kâbus mu görüyorsunuz? İşte bilimsel açıklaması

Yeni tip koronavirüs salgını ve bunu izleyen geniş çaplı karantina ve hareket kısıtlamalarının yaşamın her alanına yansıyan etkileri, bazı insanların rüyalarına kadar ulaştı.

Bu tür kabuslar gören ve bunu sosyal medya sitelerinde paylaşan bir kadın, “Duvarda büyük bir delik olması beni şaşırttı ve ardından çevremde bir grup insanın beni her yönden kuşattığını gördüm” ifadelerini kullandı. Rüyasında bir grup insan tarafından etrafı sarılan kadın, uyuduğu sırada bu kişilerin üzerine doğru kasıtlı olarak öksürdüklerini gördüğünü belirtti.

Benzer kabuslardan birini gören sosyal medya kullanıcısı başka bir kadın, yanlışlıkla ‘Zoom’ uygulaması üzerinden bir toplantıya katıldığını ve orada bulunan herkesin donakaldığını söyleyerek “Bu olay özellikle birden fazla kez oluşmasıyla içimi utanç duyguları kaplıyor” dedi.

Başka bir kadın kullanıcı “Ben bir tepenin üzerindeydim eşim ise dipteydi. Ardından Game of Thrones adlı bir dizide görünen büyük bir kurdun eşimin saldırıp onu kolundan ağır bir şekilde yaraladığını gördüm” sözleri ile rüyasındaki olayları anlattı.

Harvard’da Halk Sağlığı bölümünde araştırmacı olan Deirdre Barrett konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bir grup böceğin üzerine doğru gelip saldırdığı gibi virüs ile ilgili rüyalar gören kişilerin, bu durumda gördükleri böcek sürülerinin ya da denizden gelen gelgit dalgalarına veya kendilerine doğru gelen kasırgalara maruz kaldıklarını görmelerinin salgına karşı tetikte olduklarını gösterdiğini belirtti.

Barrett, çok sayıda kabusa maruz kalmanın arkasındaki sebepleri, birçok insanın uykusuz kalmasına bağlıyor. Barrett, dünya üzerinde çoğu ülkede karantina uygulanan bu dönemde bazılarının uyumakta güçlük çektiğini, aynı şekilde bazılarının da alarm olmadan uyanmasında kabusların büyük rol sahibi olduğunu belirtiyor.

Barrett koronavirüs (Kovid-19) hakkında çıkan haberlere ve yapılan araştırmalara çok fazla maruz kalmanın, bazı kişilerin kâbus görmesinin arkasındaki üçüncü sebep olduğunu ifade etti.

Şarkul Avsat