Diyab’dan Lübnan Merkez Bankası’na suçlama

Lübnan Temsilciler Meclisi oturumu, ‘hükümetin tartışmalar için 1200 milyar lira (resmi döviz kuruna göre 800 milyon dolar) tahsis etme talebi sonrasında’, 22 Nisan’da yeterli çoğunluğu kaybetti. Durum taraflar arasında siyasi anlaşmazlığa yol açarken başta ‘liderler ve bakanların yargılanması’ olmak üzere diğer yasa önerilerinin ‘acilliğinin’ kaldırılması hususunda da tartışma yaşandı. Aynı şekilde parlamento, hastane aidatları için ilave 450 milyar kredi açılması da dahil olmak üzere çeşitli yasalara onay verdi.

Piyasa fiyatına göre banka hesaplarından Lübnan lirası cinsinden dolar mevduatının çekilmesiyle ilgili yayınlanan son genelgenin arka planında hükümetten ve Özgür Yurtsever Hareket’ten Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’ye yönelik eleştiriler geldi. Başbakan Hasan Diyab, meclis oturumunun feshi sonrasında şu açıklamada bulundu:

“Cuma günü, kabine oturumu sonrasında konuşacağım. Lübnan Bankası’nın hükümetle daha fazla koordinasyonu olmalı. Selame’nin dünkü kararı hususunda bilgimiz yoktu. Hükümet bilgilendirilmedi ve bu genelge hususunda hükümetle koordinasyon sağlanmadı. Lübnan Bankası, verdiği kararlara dair Yürütme Makamı ile koordinasyon kuramaz. Cuma günkü hükümet oturumu sonrasında bir konuşmam ve net bir tavrım olacak. Hükümete doğru siyasi bir saldırı bekleniyor. Bunun toplumsal ve gıda güvenliğini etkilememesini umuyorum.”

Lübnan vatandaşlarına yönelik krediye ilişkin “Bu, Lübnan lirası cinsinden tahvil şeklinde bir kredidir” diyen Başbakan Diyab ayrıca “Ekonomik planın bu hafta sona ermesi gerekiyordu. Ancak parlamento oturumlarını öğrendik. Planı gelecek hafta sonu sonlandıracağız” ifadesini kullandı.

Özgür Yurtsever Hareket Başkanı Cibran Basil ise yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası, liranın çöküşüne yol açacak bir genelge nasıl yayınlar?” diye sordu. Halk hareketine atıf yaparak durumun sokak hareketliliğini artıracağı uyarısında bulundu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri, 22 Nisan’da Beyrut’taki Unesco Sarayı’nda üst üste iki gün boyunca düzenlenen yasama oturumunu feshetti. Gelişme, milletvekillerinin ‘hükümetin 1 trilyon 200 milyon lira tahsis etme’ tartışmasından geri çekilmesi sonrasında yetersayı düzeyinin kaybedilmesiyle birlikte yaşandı. Oturumda, Bakanlar Yargı Yasası tartışmasının arka planında da konu üzerine yoğun tartışmalar gerçekleşti. Müstakbel Hareketi milletvekilleri, yargının bağımsızlığının sağlanması gerektiği için söz konusu yasaya karşı çıktı. Milletvekili Muhammed el-Hacar konuya dair şunları söyledi:

“Ülkedeki tüm krizler için tek bir siyasi tarafı suçlamak, hatta Refik Hariri’yi mezarında sorumlu tutmak isteyenler var. Ancak biz, sorumlulukları tanımlayan bir yasa ve bağımsız bir yargı istiyoruz.”

1998 yılında Başbakan Fuad Sinyora ile yaşananlara değinen Hacar, onun Burç Hamud yangınıyla suçlandığını ve yargılandığını hatırlattı. Milletvekili Muhammed el-Hacar, “Bu sorumluluğu tanımlaması gereken bir yasa var. Bu yaşananlar çerçevesinde Refik Hariri’yi mezarında sorumlu tutan ilgili isimlerin ve yetkililerin açıklamalarını dinliyoruz. Yargı düzelene kadar bu muhakemede olacağımızı söylüyorum” diyerek bağımsız bir hukuk ve yargının sağlanması çağrısında bulundu.

Adalet Bakanı Marie-Claude Necm ile “Adalet Divanı’nda yargılanacağımız bu suçlar ve diğer tüm suçların ne olduğu belirlendiğinde bu, sağlıklı durumu ortaya koyacaktır” dedi

Temsilciler Meclisi’nde Hizbullah üyesi olan Hasan Fadlullah da “Tek bir bakanı yargılayamayız. Yolsuzluğa karışanlar hakkında konuşan ama işler yasalara geldiğinde ise tam tersini yapan çok sayıda milletvekili ve blok var” dedi. Fadlullah, “Yolsuzluğa karışanlar, iktidara gelenlerden değil mi? Bakanları, kamu parası üzerinde temel güce sahiptir. Tek bir bakanı yargının karşısına çıkaramayız” ifadelerini kullandı.

Milletvekili, yağmalanan malı kurtarmanın temel yollarından birinin de genel bir yargıdan önce bakanları dinleyebilmek olduğunu kaydetti. Ayrıca Temsilciler Meclisi Başkanı’nın görev süresini kısaltmak ve Ketaib Milletvekilleri Sami ile Nedim el-Cemayel ile İlyas Hankaş’ın sunduğu erken seçim uygulamalarını gerçekleştirmek için hızlandırılmış bir yasa önerisinde de bulundu.

Şarkul Avsat