​Hürmüz Boğazı yakınında konuşlanan Abraham Lincoln uçak gemileri

Devrim Muhafızları, ABD savaş gemilerini tehdit etti

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘herhangi bir İran gemisinin ABD gemilerine yaklaşması halinde imha edileceği yönündeki tehdidinin’ uygulanması durumunda benzer bir şekilde karşılık verileceğini söyledi.

Hüseyin Selami, devlet televizyonundan yayınlanan açıklamasında, “Denizdeki askeri birimlerimize, sivil ya da askeri gemilerimizin güvenliğinin tehdit edilmesi halinde ABD ordusunun gemilerini vurma emri verdik” dedi.

ABD’lilere hitap eden General Selami sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulusal güvenliğimizi, deniz sınırlarımızı, gemilerimizin ve güvenlik güçlerimizin güvenliğini koruma konusunda kararlı ve ciddiyiz. Herhangi bir sabotaj eylemine kararlı bir şekilde cevap vereceğiz. ABD’liler geçmişte gücümüzü test ettiler. Bundan bir şeyler öğrenmiş olmaları gerekiyor. Körfez güvenliği İran’ın stratejik önceliklerinin bir parçasıdır.”

ABD Başkanı Trump önceki gün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD donanmasına herhangi bir İran gemisinin yaklaşması durumunda ateş edilmesi yönünde talimat vermişti. Trump’ın paylaşımı, Devrim Muhafızları Ordusu’na ait 11 savaş gemisinin Basra Körfezi’ndeki ABD gemilerine tehlikeli bir şekilde yaklaşmasının ardından geldi. Fakat Trump daha sonra askeri çatışma kurallarının değişmediğini ifade etti.

Geçen haftaki olayda ABD deniz birliklerinde kaos ve kargaşa yaşandığını dile getiren Selami, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle askeri birliklerinin komuta ve kontrolünün zayıflamış olabileceğini belirtti.

Selami’nin bu açıklamasından birkaç saat sonra gazetecilere demeç veren Trump şunları söyledi:

“Bunu kabul etmeyeceğiz. Gemilerimizi, cesur mürettebatımızı ve denizcilerimizi tehlikeye atarlarsa onları yok edeceğiz. Buna izin vermeyeceğim. Bu bir tehdittir. Silahlı olarak gemilerimize yaklaşmaları durumunda onları havaya uçuracağız.”

Çarşamba günü İran tarafından fırlatılan yapay askeri uyduya ilişkin bir soruyu da cevaplayan Trump, “Yakından takip ediyoruz. İranlıları kendilerinden daha çok tanıyoruz” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı da dün, Tahran ve Washington arasında yaşanan son gerilim nedeniyle ABD’nin ülkedeki çıkarını gözeten İsviçre Büyükelçisi’ni çağırdı.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani’nin ‘Trump’ın ABD askerlerini koronavirüsten korumaya odaklanması gerektiğini’ söylediği Twitter mesajını olduğu gibi yayınladı.

Zarif, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, 5 bin ABD askerinin koronavirüse yakalandığına işaret ederek, ülkelerinden yedi bin mil uzaktaki ABD güçlerinin Körfez’deki donanmalarının taciz etme hakkının olmadığını söyledi.

Diğer taraftan Devrim Muhafızları, fırlatılan ilk yapay askeri uydunun yörüngesine başarılı bir şekilde oturduğunu duyurdu. Bu açıklama, Washington’dan protestolarla karşılandı.

ABD ordusu, uyduları yörüngeye oturtmak için kullanılan uzun menzilli balistik füze teknolojilerinin İran’ın nükleer savaş başlıklı füzeler fırlatmasına da izin verebileceğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ilk askeri uydunun fırlatılmasından dolayı Devrim Muhafızları’nı takdir ederken Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani de “Yolda başka bir sürpriz daha var” dedi.

Fransa ise dün yaptığı açıklamada İran’ın uzaya askeri bir uydu fırlatmasının BM Güvenlik Konseyi’nin kararıyla uyumlu olmadığını söyledi. İran’ın bu hamlesini kınayan Paris, bunun BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’a nükleer silah taşımak için tasarlanmış balistik füzelerin geliştirilmesi ile ilgili tüm faaliyetleri durdurması çağrısında bulunuldu. Ayrıca İran’ın balistik füze programının bölgesel ve uluslararası güvenlik için büyük bir tehdit oluşturduğunun ifade edildiği açıklamada, bu eylemlerin bölgenin istikrarsızlaşmasına ve gerginliğin artmasına sebep olduğuna vurgu yapıldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran’ın askeri bir uydu fırlatmasına ilişkin duyulan endişeler dile getirildi. İran’ın füze programının bölge üzerinde istikrarsızlaştırıcı bir etkisinin bulunduğunun belirtildiği açıklamada, Avrupa’nın güvenlik çıkarları göz önünde bulundurulduğunda da bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Reuters’in üst düzey bir ABD’li yetkiliden aktardığına göre Washington, İran ordusunun daha önce bir yapay uyduyu uzaya fırlattığını düşünüyor. Nitekim bu uydunun sivil kullanımlara uyumlu olmadığını belirten yetkili, bu fırlatmanın ‘herhangi bir sivil kullanımla uyumlu olmayan, hızla genişleyen bir mobil sistem aracılığıyla gerçekleştirildiğini’ söyledi.

Şarkul Avsat