Taliban, Kabil hükümetinin ateşkes çağrısını reddetti

Taliban, Afgan hükümetinin Ramazan Ayı boyunca geçerli olacak ateşkes önerisini reddederken Kabil yönetiminin koronavirüs salgınıyla mücadeleye odaklanılması önceliğini de ortadan kaldırmış oldu. Taliban’ın ülke içerisinde yabancı güçlerin geri çekilmesine karşılık ABD ile geçen şubat ayı sonunda varılan anlaşma, Afganistan’da süren savaşın sona ermesi için umut olarak görüldü. Ancak anlaşma militanlarla müzakere etmek için ABD destekli hükümetle de ateşkese varılmasını kapsamıyor.

Taliban sözcülerinden Suheyl Şahin geçtiğimiz Perşembe akşamı  konuyla ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hükümetin ateşkes talebinin mantıklı ve ikna edici olmadığını iddia ederek ateşkesin ancak barış sürecinin tam olarak uygulanması halinde mümkün olduğunu belirtti. Şahin açıklamasında örgütün silah bırakmayacağını da sözlerine ekledi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani dün yaptığı açıklamada, ülkesinin yeni tip koronavirüsün ülkeye yayılmasını önlemek için Ramazan Ayı boyunca ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Afganistan’da şu ana kadar teyit edilmiş bin 300 civarında koronavirüs vakası bulunuyor. Sağlık uzmanları, sınırlı kontroller nedeniyle yeterli sayıda kişiye test yapılamadığını, dolayısıyla gerçek rakamların açıklananların çok üzerinde olabileceğini belirtiyor.

Uzun yıllardır yabancı kuvvetleri ülkeden çıkarmak kovmak için mücadele eden Taliban, şubat ayında ABD ile anlaşma imzalamaya hazırlık olarak bir hafta boyunca “şiddeti azaltma” konusunda anlaşma sağladı. 29 Şubat’ta durum buydu. Ancak Taliban kısa süre sonra hükümet güçlerine yönelik saldırılarına devam etti. Sadece bu hafta içerisinde yaşanan çatışmalarda düzinelerce Afgan güvenlik gücü ve sivil öldü.

Hama Press’in haberine göre Afgan güçlerinin üç vilayette düzenlediği operasyonda 9 militan ölürken 5’i yaralandı, ikisi de ele geçirildi. Ordu tarafından yapılan açıklamada Afgan güçlerinin Taliban hareketinin Karabağ bölgesindeki güvenlik güçlerine yönelik bir saldırıyı püskürttüğü ve çok sayıda mühimmata el koyduğu kaydedildi. Afgan kuvvetlerinin Gazni şehrinin eteklerine düzenlediği operasyonda iki Taliban militanın öldürüldüğü, ikisinin de yaralandığı kaydedildi.

Lugar vilayetinin Azra bölgesinde düzenlenen bir operasyonda Afgan güçlerinin silahlı bir unsuru öldürdüğü, üç kişinin de yaralandığı bildirildi. Ayrıca Afgan güçlerinin Paktiya vilayetine düzenlediği operasyonda beşi şüpheli 7 Taliban militanını tutukladığı kaydedildi.

Afgan Ulusal Güvenlik Şurası’na göre kanlı saldırı sayısındaki artışa rağmen Afgan hükümeti, Ramazan Ayı’nın başlangıcından bir gün önce bir dizi ‘Taliban’ mahkumu serbest bıraktı. Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal hükümetin, barış müzakerelerinde ilerlemenin ve koronavirüsle mücadelenin bir parçası olarak 9 vilayetteki 55 mahkumu serbest bırakıldığını söyledi. Hükümet son haftalarda yaklaşık 500 Talibanı, Taliban da şu ana kadar 60 mahkumu serbest bıraktı.

Afganistan Cumhurbaşkanı, Ramazan Ayı dolayısıyla yayınladığı mesajda Taliban’ı ateşkese ve şiddete son vermeye çağırdı. Söz konusu çağrı, Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi’nden de destek gördü. Deborah Lyons da tüm kesimlere, BM’nin virüs salgınının ortasında dünya çapında yaptığı ateşkes çağrısını desteklemeye çağırdı.

Şarkul Avsat