İsrail Başsavcılığı’ndan Netanyahu’ya yeni bir soruşturma

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Başsavcılığın, Başbakan Binyamin Netanyahu hakkında “stoklarda manipülasyon” yaptığı gerekçesiyle yeni bir soruşturma başlatmaya hazırlandığını duyurdu.

Habere göre, halihazırda mevcut olan fırsat penceresinin kaybolacağına dair korkular bulunması sebebiyle Netanyahu hakkında, Başsavcılığın yakın zaman içerisinde yeni bir soruşturma açmaya hazırlandığı ifade ediliyor. Yayın Kuruluşu, özellikle Netanyahu’nun, amcasının oğlu ABD’li iş adamı Nathan Milikowsky ile ilişkilerine yönelik suçlamayı araştırmak için Başsavcılık bünyesinde özel bir ekibin kurulduğunu vurguladı.

Netanyahu hakkındaki yeni dava hazırlığı, suçlandığı takdirde görevden alınmasını önleyecek yasalar çıkarmaya çalıştığı bir zamanda geldi. Geçen hafta, Knesset (Parlamento), kendisine karşı bir iddianame getirilmesi durumunda Başbakan’ın görevden alınmasını yasaklayan yasa da dahil olmak üzere 6 yasanın ilk okumasını onayladı ve yargıya sunuldu. Kanun maddeleri arasında, 23. Knesset’in süresini 4 yılda 3 yıla indiren bir kanun maddesi de bulunuyor. Bu yasaya göre, Netanyahu ve Benny Gantz, 1.5 yıl süreyle ve dönüşümlü olarak Başbakanlık görevini üstlenecekler. Yasa, yeni başbakanın, Knesset’in dağılması durumunda geçiş hükümetinde de başbakanlık görevini sürdürmesini öngörüyor.

Netanyahu, iş adamlarından çeşitli hediyeler ve rüşvet aldığı suçlamalarını içeren “Dava 1000” gibi çeşitli davalarla karşı karşıya. Netanyahu’nun hediye aldığı kişiler arasında, İsrail doğumlu Yahudi milyarder ve Hollywood yapımcısı Arnon Milchan da bulunuyor. Netanyahu’nun bu hediyesi bir hizmet karşılığında kendisine verilmişti. Netanyahu ile Yediot Aharonot Gazetesi’nin yayıncısı Arnon Mozes arasında, rakip bir gazeteyi zayıflatmak karşılığında Yediot’tan daha olumlu bir haberler yapmasını istediği şüphesiyle açılan “2000 Davası’nda” Netanyahyu’nun, görevini kötüye kullanmakla suçlanması bekleniyor. Bununla birlikte koonu hakkında tartışmalar bulunuyor.

Netanyahu’ya karşı açılan davalar arasında en tehlikelisi “4000 Davası”dır. Elovich’in sahibi olduğu Wala internet sitesinin ailesi lehine yayınlar yapmasını sağlamak karşılığında, Bezeq telekomünikasyon şirketinin en büyük hissedarı Shaul Elovich’e imtiyaz sağlayan düzenleyici kararlar aldığından şüpheleniliyor. Bu durumda Netanyahu bir rüşvet suçlamasıyla da karşı karşıya. Çıkar çatışmasının varlığına dair bir başka dosya, İsrail’in, kendisinden denizaltılar ve gemiler satın alacağı bir Alman gemi şirketiyle yapılan ticari anlaşmasıyla ilgili.

Şarkul Avsat