İtalya Başbakanı: Okullar Eylül ayında açılacak

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, bugün ‘La Repubblica’ gazetesine verdiği röportajda ‘çocukların sağlığını tehlikeye atmamak’ amacıyla okulların yaz tatiline kadar kapalı kalmasına ve Eylül ayında yeniden açılmasına karar verildiğini söyledi.

Başbakan Conte röportajında, “Tabii ki okulları düşünüyoruz ve Eylül ayında yeniden açılacaklar. Ancak, uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından hazırlanan tüm senaryolar, okulların (Eylül’den önce) yeniden açılması durumunda koronavirüs salgınının yüksek riskleri ile karşı karşıya kalınacağına işaret ediyor. Çocuklarımızın sağlığı tehlikede” ifadelerini kullandı. Avrupa’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülke olan İtalya’da 26 bin kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybederken okullar, Mart ayı başlarında kapatıldı.

Hükümetin 4 Mayıs’tan itibaren tecrit önlemlerini kaldırma ve ekonomik faaliyetin yeniden başlaması planı üzerinde çalıştığını belirten Conte, “4 Mayıs’tan bu yana sanayiden inşaata çok sayıda tesisin yeniden faaliyete geçmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Söz konusu planın ‘en geç önümüzdeki hafta’ açıklanacağını sözlerine ekleyen İtalya Başbakanı, ancak ekonomik tesislerin ‘sosyal mesafe ve maske takma gibi güvenlik tedbirlerini sıkı bir şekilde uygulamaları gerektiğinin de’ altını çizdi.

Özellikle ‘ihracat için yapılan üretim ve endüstriyel faaliyetlerin’ yeniden başlatılacağına işaret eden Conte, çünkü bu faaliyetlerin küresel ağlardan kopma tehlikesi altında olduğunu vurguladı. Hükümetinin genel olarak ‘son aşamada açılacak barlar, restoranlar ve diğer turizm faaliyetleri de dahil olmak üzere’ tüm ekonomik kalemlere umutlar vermeye çalıştığını söyleyen Conte, bu sektörlerin faaliyetlerini en üst düzeyde güvenlik koşullarıyla sürdürmeleri için tüm önleyici tedbirleri almalarını sağladığının altını çizdi.

Artık ikamet yeri ile sınırlı ve sadece iş veya sağlık nedenleriyle bağlantılı olan hareket özgürlüğü konusunda herhangi bir ayrıntıya girmeyen Conte bu konuda sadece ‘daha az sıkı önlemler alınacağına’ işaret etti.

İtalya Başbakanı, “Henüz tam bir hareket özgürlüğü vermemizi sağlayacak bir aşamada değiliz. Ancak salgını önlemek ve yayılmasını durdurmak için alınan tedbirleri korurken çıkış izinlerini artırmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Şarkul Avsat