Kuzey Kore lideri Kim Jong-un

Kuzey Kore liderine ait tren ülkenin kırsal bölgesinde görüldü

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un sağlığına ilişkin spekülasyonlar sürerken, ABD merkezli 38 North isimli araştırma sitesinnin elindeki uydu görüntülerine göre Kuzey Kore liderine ait olduğu düşünülen bir tren bu hafta ülkenin doğusundaki kırsal alanda görüldü.

Kuzey Kore haberlerini izleme konusunda uzman olan 38 North sitesi, uydu fotoğraflarına göre söz konusu trenin 21 ve 23 Nisan tarihlerinde Wonsan’da Kim’in ailesine ait bir istasyonda görüldüğünü bildirdi.

38 North sitesi, trenin o bölgedeki trenin varlığının Kuzey Kore liderinin yeri hakkında hiçbir şey kanıtlamadığına ve sağlığı hakkında hiçbir şey teyit etmediğine dikkat çekerek, “Ancak Kim’in ülkenin doğu kıyısında seçkin bir bölgede kaldığı yönündeki iddiaları destekliyor” ifadelerini kullandı.

Kim’in, 15 Nisan’da Kuzey Kore’nin kurucu lideri olan büyükbabası Kim İl-sung’un doğum günü kutlamasına ilişkin fotoğraflarda yer almaması sağlığına ilişkin spekülasyonlar yarattı.

Kuzey Kore lideri, son olarak 11 Nisan’da yapılan partisinin siyasi ofisi toplantısında ve 12 Nisan’da ise bir hava üssüne yaptığı teftiş turunda ortaya çıktı.

Güney Kore’nin başkenti Seul merkezli olan ve muhalif Kuzey Koreliler tarafından yönetilen Daily NK internet sitesi, Kuzey Koreli liderin 12 Nisan’da kardiyovasküler bir operasyon geçirdiği ve iyileşme sürecinde olduğunu belirtti.

Daliy NK, adının açıklanmasını istemeyen bir kaynağa dayandırdığı haberinde 36 yaşındaki Kim’in yoğun sigara kullanımı, obezite ve halsizlikle ilgili sorunlar nedeniyle acil tedavi edildiğini bildirdi.

CNN’e göre ABD’li bir yetkili ise Washington’un Kim Jong’un’un geçirdiği ameliyat sonucu çok ciddi bir durumda olduğuna ilişkin bilgileri araştırdığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump da, Kuzey Kore liderinin hasta olduğuna dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığı kanısında olduğunu dile getirdi.

Güney Kore merkezli SBS televizyonuna göre bir hükümet yetkilisi, Kuzey Kore liderinin en az dört gündür Wonsan’da bulunduğunu ve yakında kameralar önüne çıkacağını öne sürdü.

Televizyonda yer alan habere göre Güney Kore ordusu, Wonsan’da görülen ve içerisinde Kim’in olduğu düşünülen treninin hareketlerini izliyor.

Haberde,  Kuzey Kore liderinin genellikle Wonsan’a hareket etmek için kullandığı uçağın hala Pyongyang’da olduğuna da dikkat çekildi.

Kim daha önce de uzun süre ortaya çıkmamış ve sağlığı hakkında şüpheler yaşanmıştı.

Kuzey Kore lideri, 2014’de 6 haftalık yokluğunun ardından kamuoyunun karşısına bastonla çıkmış ve ayak bileğinden operasyon geçirdiği açıklanmıştı.

Şarkul Avsat