İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada, İran’ın ekonomik planlamasını en kötü senaryoya göre yapması gerektiğini, zira koronavirüs salgını sebebiyle tatil edilen çalışma sektörünün Mart 2021’e kadar devam etme olasılığının bulunduğunu belirtti.
Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre, İran devlet televizyonu IRIB, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ülkedeki özel şirket sahipleriyle yaptığı toplantıyı canlı yayın olarak aktardı. Ruhani bu toplantıda, “Üretim planlamamızı, kötümser bir bakış açısıyla, yılsonuna kadar (İran takvimine göre 21 Mart) bu virüsle mücadelede edebileceğimiz ihtimalini düşünerek yapmalıyız.” ifadelerine yer verdi.
Konuyla ilgili olarak İranlı yetkililer, Ortadoğu’da Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkede, yeni bir dalga yaşanmasından duydukları endişeyi dile getirdiler.
İran Sağlık Bakanlığı, Ramazan’ın ilk günlerinde 76 ölüm vakasının daha yaşandığını ve kaydedilen son vakalarla birlikte toplam ölü sayısının 5 bin 650’ye ulaştığını belirtti.
İranlı yetkililer, 11 Nisan’dan bu yana kademeli olarak bazı ticari faaliyetin başlamasına izin verdi. Ancak sağlık yetkilileri, Nisan ayının başından bu yana yavaşlama seyri gösteren salgında yeni bir dalganın meydana gelmesi ihtimali hususunda uyardı. İran üniversite öğrencileri haber ağı ISNA ajansının, başkent Tahran’daki Virüsle Mücadele Komitesi Koordinatörü Ali Rıza Zali’den naklettiği açıklamalarda, Zali, iş merkezleri ve ticarethanelerin yeniden açılmasında “aceleci” davranıldığını söyleyerek eleştirmiş ve bu kararın, “salgında yeni bir dalga meydana getirerek Tahran’da virüsün kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceğini” ifade etmişti.
Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kiyanuş Cihanpur’un açıklamasında göre, son 24 saat içinde tespit edilen bin 134 vakayla birlikte Şubat ayından bu yana İran’da 89 bin 328 vaka kaydedildi. Cihanpur, sosyal mesafe ve tavsiye edilen sağlık yönergeleri gibi kuralları terk etmek için henüz erken olduğu konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Muhammed Mehdi Goya devlet televizyonuna yaptığı açıklamada,
“Salgını kontrol altına almak için fazladan mesai harcadığımız, kuzeydeki Gilan, Mazenderan ve orta bölgedeki Kum şehri gibi bazı eyaletlerde, salgından etkilenen vaka sayısında yeni bir dalga yaşanacağının belirtileri bulunuyor” ifadelerine yer verdi.
İran’daki ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası Kum şehrinde kayıtlara geçmişti. Goya, “Özellikle çok sayıda misafir tarafından ziyaret edilen Kum şehri gibi illerdeki vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu gözlemledik.” şeklinde eklemede bulundu. Birkaç hafta süren yasağın ardından, on günden beri İranlıların eyaletler arasında seyahat etmelerine müsaade ediliyor.
Ülke içinde ve dışındaki bazı gözlemciler, İran’daki Kovid-19 salgınına verilen kurban sayısının, açıklanan resmi rakamlardan daha yüksek olduğunu tahmin ediyor.
Worldometers.info’nun verilerine göre 26 Nisan itibariyle en az 89 bin 328 kişi virüse yakalandı. 5 bin 650 hasta ise hayatını kaybetti.