Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı’ndan eski rejim sembollerine uyarı

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, feshedilmiş Ulusal Kongre Partisi (NCP) ve azledilmiş Devlet Başkanı Ömer el-Beşir rejiminin sembollerini askeri bileşenler arasında anlaşmazlık çıkarma girişimleri ve geçiş dönemini başarısız kılmayı hedefleyen darbe arayışı konusunda uyardı.

Orgeneral el-Burhan, Sudan devlet televizyonunda yaptığı konuşmada Beşir’in eski partisi olan Ulusal Halk Partisi’ni işaret edip, bazı kişileri tutuklama ve acil bir şekilde yargılama sözü vererek şu ifadeleri kullandı:

“Ulusal Halk Kongresi, halkın Silahlı Kuvvetler’e olan tarafgirliğinden tek zarar gören taraf. Bu nedenle Silahlı Kuvvetler arasında sorun çıkarmaya ve devrimci güçler arasında fitne yaymaya çalışıyor.”

Azledilen rejimin destekçilerinin geçiş döneminin güvenli bir şekilde sürmesine izin vermek istemediğine ilişkin ellerinde kanıtlar olduğunu dile getiren Egemenlik Konseyi Başkanı, geçici hükümeti baltalama çabalarının hiç kimse için bir sır olmadığına vurgu yaptı.

Orgeneral Burhan, “Ulusal Kongre üyeleri ve ona bağlı önceki kuruluşlardan, geçiş dönemini istikrarsızlaşmayı hedefleyen tehdit içerikli doğrudan mesajlar aldık. Bu tehditler arasında Silahlı Kuvvetler arasındaki darbeleri teşvik etme ve devrimin başından beri süren birliğe şüphe düşürme var. Elimizdeki bilgiler, orduya nüfuz etmek için Silahlı Kuvvetler içinde siyasi örgütler kurma isteği olduğunu doğruluyor” dedi.

Burhan, Başbakan Abdullah Hamduk ile azledilen rejim unsurlarının planları ile sosyal medya veya basında karışıklık yaratmayı ve geçiş dönemini zayıflatmayı amaçlayan söylentileriyle mücadele etmek için bilgi suçları yasasının kabulü konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Egemenlik Konseyi Başkanı, askeri ve sivil iktidar ortakları ile geçici hükümetin tüm bileşenleri arasında tam bir mutabakat olduğunu söyleyerek, “Geçiş döneminin karşılaştığı sorunlar konusunda danışmak üzere Başbakan Abdullah Hamduk ile görüşme veya temasın olmadığı bir gün bile geçmiyor” şeklinde konuştu.

Burhan, geçtiğimiz Ramazan ayında, Genel Komutanlık önünde oturma eylemi yapanlara karşı düzenlenen saldırı sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle üzgün olduğunu ifade etti. Bu olayın avukat Nebil Edib başkanlığındaki bir soruşturma komitesi tarafından araştırıldığını söyleyen Burhan, “Bu soruşturmaların olaya karışan kişileri ortaya çıkaracağını umuyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Uganda’da yaptığı görüşmeye değinen Burhan, ülkenin dış ilişkiler meselesinin yürütme organının elinde olduğunu belirterek, Sudan’ın çıkarlarına göre kararlar aldığını ve Sudan’ın dış ilişkilerinin nasıl geliştirileceğini belirlediğini vurguladı.

Sudan’ın adının, terörü destekleyen ülkeler listesinden yakında çıkarılmasını beklediklerini söyleyen Burhan, “Sudan’ın adı yakından bu listeden çıkarılacak. Çünkü Sudan ve halkı terörist değil. Sorun, artık var olmayan eski rejimin sorunuydu. Sudan hükümeti, bu listeden çıkarılmak için ABD’nin istediklerini yerine getirdi. Onlardan yaptırımların yakında kaldırılacağına ilişkin söz aldık” dedi.

Burhan, Beşir’in azledilme konusuna da değinerek, görevden alındığını bildirmek üzere iki kişiyle birlikte görevlendirildiğini ancak Beşir’in yanında yalnız gittiğini söyleyerek, diğer iki kişinin neden kendisiyle gelmediğine dair şu ana kadar soru sormadığını da sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat