Suudi Arabistan’da yetkisiz kişilerin mali faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik kontrol artırılacak

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, yetkisiz kişilerin mali faaliyetlerini kısıtlamak için kontroller konulmasına yönelik bir talimat verdi.

Söz konusu kontroller Finans Şirketlerini İzleme Kanunu kapsamında, kanuna karşı gelenlerin titiz bir şekilde izlenmesini sağlamak, bu kişilerin mahkeme duruşmalarını hızlandırmak ve ekonominin korunmasını sağlayan ve halkın ihtiyaçlarının gayri meşru yollarla finanse edilerek sömürülmesini engelleyen bir sistemde aleyhlerinde verilen cezaları işleme koymak için alındı.

Diğer taraftan Suudi Arabistan Adalet Bakanı ve Yüksek Yargı Kurulu Başkanı Dr. Velid es-Samani konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Allah’ın yardımıyla yeni düzenlemeler, bu faaliyeti yürütme yetkisine sahip olmayanların finansman faaliyetlerine bir kısıtlama getirecek. Bu da borçluların kredi durumunu ve borçlarını geri ödeme gücünü dikkate almadan, borçluları finanse ederek temerrütlerinin yasadışı yollar ile sömürülmesinin engellenmesine katkıda bulunacak. Bunun yanı sıra finansman şirketlerinin izlenmesinden sorumlu birimin gözetim ve denetimine tabi olmaması nedeniyle borçlular üzerine büyük sorumluluklar yükleniyor. Bu da borçlunun yükümlülüklerini yerine getirememesine sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

Samani “Kraliyet emri, gereğinin yerine getirilmesi için Suudi Arabistan Para Ajansı (SAMA) ile elektronik bağlantı kurmayı ve her iki taraf arasında kurulan ortaklık içerisinde gereken mekanizmaların ve düzenlemelerin faaliyete geçirilmesini kapsıyor.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Samani, Finansman Şirketlerini İzleme Kanunu’nun dördüncü maddesinin bu kanun kapsamında belirtilen herhangi bir finans faaliyetinin, söz konusu kanun hükümlerine ve yürürlükteki diğer yasalara uygun olarak lisans almadan yürütülemeyeceğini belirttiğine dikkat çekti. Aynı zamanda söz konusu maddede lisanssız bir kişinin, hiçbir şekilde bu yasayla belirtilen mali faaliyetlere açık ya da dolaylı olarak katılım gösteremeyeceği, bunu belgelerinde, evraklarında, reklamlarında kullanamayacağı belirtilmiştir. 35. maddenin ikinci fıkrasına göre bu maddeyi ihlal edilen kişiler cezalandırılacak.

Şarkul Avsat