Koalisyon kuvvetleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki

Yemen’de kapsamlı ateşkes 1 ay daha uzatıldı: BMGK’dan Husilere çağrı

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 23 Nisan itibariyle Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in talebiyle Yemen’deki kapsamlı ateşkesin 1 ay uzatıldığını açıkladı.

Koalisyon kuvvetleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki, Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın ‘8 Nisan’da 2 haftalık ateşkes ilan ettiği’ önceki açıklamasına dayalı olarak ve koalisyonun ‘koronavirüs salgınıyla mücadele etme, salgının Ramazan ayında yayılmasını engelleme ve Yemen halkının acılarını hafifletme’ kapsamında ateşkesin, 23 Nisan 2020 Perşembe günü itibariyle bir ay uzatılacağını açıkladı. 8 Nisan’daki ateşkes, BM Yemen Özel Temsilcisi’nin ‘daimi ateşkes konusunda iki tarafla müzakerelerde ilerleme kaydetme, en önemli ekonomik ve insani tedbirler üzerinde anlaşma ve siyasi süreci canlandırma’ talebi sonrasında ilan edilmişti.

Meşruiyeti destekleyen koalisyonun ‘iki haftalık kapsamlı ateşkes’ girişimi, ‘güveni artırmak, kapsamlı ve barışçıl bir çözüme ulaşmak umuduyla’ bölgesel ve uluslararası bir memnuniyetle karşılandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de BM himayesindeki barış sürecini desteklemek için Yemen’deki meşruiyeti destekleyen koalisyonun tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkes kararını ve uluslararası açıdan tanınan Yemen hükümetinin ‘BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in saldırıların derhal durdurulması çağrısına’ yanıtını memnuniyetle karşıladı.

BMGK üyeleri, Yemen hükümetinin ateşkes çağrısına verdiği yanıt karşısında memnuniyetlerini dile getirirken, Husileri de gecikmeden benzer taahhütlerde bulunmaya çağırdı. Üyeler, Yemen taraflarına, ‘Yemen liderliğinde siyasi bir çözüme ulaşmak için BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ile işbirliğini sürdürme’ çağrısı yaptı.

Griffiths, girişim dolayısıyla Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın üstlendiği role de övgüde bulunurken, ateşkes girişiminin ‘Suudi Arabistan’ın çatışma düzeyini azaltma taahhüdünü’ yansıttığını belirtti.

Ancak İran destekli darbeci Husi milisleri, tüm barış çabalarını göz ardı ederek, koalisyon ve Yemen hükümeti tarafından ilan edilen ateşkese ‘balistik füzelerle gerilimi artırarak ve sivilleri hedef alarak’ yanıt verdi.

Koalisyon, ilan ettiği ve Yemen hükümeti tarafından da memnuniyetle karşılanan kapsamlı ateşkesin başladığı ilk hafta 547 ihlal gözlemledi. Bu çerçevede Yemen hükümeti de ateşkesin Husiler için ‘askeri konumlarını yeniden düzenleme, orduya ve kurtarılmış bölgelere saldırma’ fırsatı sunacağı uyarısında bulundu.

Öte yandan Arap Koalisyonu sözcüsü Albay Turki el-Maliki, Yemen’de kalıcı bir ateşkese ulaşma ve Yemen halkının acılarını hafifletmek için ciddi, somut ve doğrudan adımlar üzerinde uzlaşı sağlama yolunda uyumlu çabalara dair koşulların hala olgunlaşmadığını söyledi. Maliki, Yemenliler tarafından uzlaşı sağlanan kapsamlı ve adil bir siyasi çözüme ulaşmak için BM ile tüm bu önemli adımları büyük ölçüde destekleyeceklerine dikkati çekti.

Husilerin değişmeyen tutumu

Yemen Genelkurmay Başkanı Sağir Bin Aziz, ulusal ordu güçlerinin taahhütlerine ve koalisyon güçlerinin atmış olduğu adımlara rağmen Husi milislerin, son dönemde herhangi bir ateşkes taahhüdünde bulunmadığını belirtti.

Husiler, sahil kenti Hudeyde’nin çeşitli bölgelerinde sivillere karşı suçlarını ve ateşkese yönelik ihlalini sürdürmeye devam ediyor. Husiler ayrıca el-Beyda, Marib, Cevf ve Nihm cephelerinde de askeri operasyonlarını artırdı.

Ramazan aynın ilk saatlerinde de Husiler, Yemen’in batısındaki Hudeyde’ye yönelik askeri operasyonlarını artırdı.

Batı sahilinde ulusal orduya bağlı medya birimi tarafından aktarılana göre Hudeyde’nin güneyinde ve batısında milislerin ihlalleri sonucunda çatışmalar patlak verdi.

Askeri medya, “Husi milisleri, Hudeyde’nin güneyindeki et-Tuhayta kasabasının güneydoğusunda makineli tüfeklerle askeri mevzilere saldırdı. Unsurlar, dağlık bölgede askeri öneme sahip bir tepeye doğru ilerlemeye çalıştı, ancak çabaları boşuna” değerlendirmesinde bulundu. Askeri medya ayrıca, “Ortak kuvvetler birimi, milislerle çatışmalar yaşadı, 34 dakika içerisinde ateş kaynaklarını etkisiz hale getirdi ve saflarına doğrudan ateş açarak onları başarısızlığa uğrattı” açıklamasında bulundu.

Aktarılana göre bazı milisler, Zabid hattındaki tarım arazileri arasında saklanmaya çalışırken, keşif birimleri de topçularla Husi mevzilerini hedef aldı.

Husiler, Hudeyde’nin güneyindeki Hays bölgesinde bulunan yerleşim alanlarını, güneydeki ed-Dureyhimi bölgesinin güney ve güneydoğusundaki vatandaşların tarım arazilerini ve köyleri hedef almaya devam ederken, ortak kuvvetler de milislere ağır silahlarla yanıt verdi.

Hükümete bağlı Amalika Tugayları’nın medya merkezi, “Ramazan’ın ilk gecesi başlarken Husi milisler, et-Tur ve el-Faze bölgelerini bombaladı. İran’ın Yemen’deki kolu olan Husi milisler, ateşkese yönelik ihlal sıklığını artırdı ve Hays kasabasındaki yeni mevziileri kasten hedef aldı” dedi. Medya merkezine göre et-Tur’daki yerel kaynaklar, “Husiler, bölgeyi 82 kalibrelik havanlar, 14,5 ve 12,7 kalibrelik silahlarla hedef aldı. Milisler, orta ölçekli silahlarla da el-Faze bölgesindeki vatandaşların tarım arazilerine saldırdı” açıklamasında bulundu.

Aynı şekilde askeri kaynaklara göre Yemen ordu kuvvetleri, 24 Nisan’da Husilerin el-Beyda vilayetinin Makiras bölgesine sızma girişimlerini engelledi. Kaynaklar, “Ordu, darbecilerin üç gün önce Husi milisler tarafından kaybedilen alanlara sızma girişimlerini engelledi. Ordu, Husilerin girişimlerini başarısızlığa uğrattıktan sonra ön saflarda çatışmalar patlak verdi. Çatışmalar, Makiras’ın doğu cephesinde yoğunlaştı” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat