KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef Falah Mubarek el-Hacraf

KİK’ten Yemenlilere çağrı: Devlet ve halkın çıkarlarına öncelik vererek safları birleştirin

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef Falah Mubarek el-Hacraf, Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun, Güney Geçiş Konseyi’nin olağanüstü hal ilanı ve geçici başkent Aden ile güneydeki bazı bölgelerde yaşanan gelişmelerden sonra ‘durumun önceki haline dönmesi gerektiğine’ ilişkin çağrısına yanıt verilmesinin önemini vurguladı.

Arap Koalisyonu, Riyad Anlaşması’nı ihlal eden herhangi bir adımın iptal edilmesi ve anlaşmanın uygulamasını hızlandırmak için çalışmak gerektiğine vurgu yapmıştı.

Açıklamada, Yemen’in saflarını birleştirmek, devlet kurumlarının geri kazanılması ve terör tehdidini ele almak için tarafların kabul ettiği Riyad Anlaşması’nın uygulanması için Arap Koalisyonu’nun pratik ve teorik adımlar attığı belirtilirken, üzerinde anlaşmaya varılan hususların uygulanmasına yönelik ulusal adımlar atmanın da anlaşmayı imzalayanların sorumluluğunda olduğu ifade edilmişti.

KİK Genel Sekreteri, bu çabaların herhangi bir gerilimin durdurulması ve Riyad Anlaşması’nın uygulanmasını gecikmeksizin tamamlamak için geri dönüş koşullarının yaratılmasına katkısı olacağına ilişkin umudunu dile getirdi.

Kardeş Yemen halkına destek olmanın önemine işaret eden Dr. Nayef, ekonomik ve kalkınmaya ilişkin zorluklarının üstesinden gelinmesi, Aden’de yaşanan selin etkileriyle baş edilmesi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele edilmesi için bu konunun daha acil hale geldiğinin altını çizdi.

KİK Genel Sekreteri, Yemenlilere devletleri ve halklarının çıkarlarına öncelik vermeye, Körfez inisiyatifi, uygulama mekanizmaları, Ulusal Diyalog sonuçları, 2216 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)  kararına dayanan siyasi çözüm yoluyla devletin yeniden tüm kontrolü sağlaması yönündeki hedefe ulaşmak için safları birleştirme çağrısında bulundu.

Şarkul Avsat