Koronavirüse yakalananlar ömürlerinden 10 yıl kaybediyor

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını üzerine yapılan araştırmalarda hastalığın başka sonuçları da olduğu ortaya kondu.

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin bütün var olan kronik hastalıkları da göz önüne alındığında yaşamlarından ortalama 10 ile 13 yılın üzerinde süre kaybettikleri hesaplandı.

Çalışmanın başında yer alan Dr. David McAllister, bu sürenin koroner kalp hastalığı gibi sorunlarla benzer bir süre kaybı olduğunu, insanların ve hükümetlerin hastalığın etkilerini hafife almamaları gerektiğini ifade etti.

İtalya’daki veriler değerlendirildi

İtalya’da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaşları ve sağlık durumları dünyada Kovid-19’a yakalanmamış ancak benzer sağlık durumunda olup hayatını kaybeden insanların verileri ile karşılaştırıldı.

Bu karşılaştırma için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güvenli Anonim Bilgi Ağı (SAIL) verileri ve İngiltere Sağlık Veri Tabanı’nda yer alan bilgiler kullanıldı.

Oluşturulan raporda hayatını kaybetmiş olan kişilerin, Kovid-19’a yakalanmamış olsalardı mevcut sağlık durumları ile ortalama kaç yıllık bir hayat beklentileri olduğu hesaplandı.

Buna göre insanlarda hali hazırda kronik hastalıklar olmasa dahi koronavirüs hastalığının ciddi ölçüde yaşam beklentisi süresini kısalttığı görüldü.

McAllister’ın çalışması bağımsız değerlendirme sürecinden geçmeyi bekliyor.

Kovid-19’un çok sayıda belirtileri tespit edilmişti

ABD’de yapılan çalışmalarda, dünya genelinde 3 milyondan fazla insana bulaşan ve 210 binden fazla kişinin de hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, hastalığa yakalanan kişinin akciğerlerinde farklı derecelerde hasar bırakabildiği belirtilmişti.

Hastalığın ayrıca akciğer ile birlikte kalpte de hasarlar bırakabildiği ifade edilmişti.

Yine ABD’de yapılan bir araştırmada, Çin’de hastalığa yakalanan kişilerde nörolojik semptomların görüldüğü, konuşma ve koordinasyon bozukluğu belirtilerin oluştuğu kaydedilmişti.

Independent Türkçe